Miljoenenclaim Woonbron om ss Rotterdam afgewezen

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

ROTTERDAM (Novum) - Een schadeclaim van veertig miljoen euro over de ss Rotterdam die Woonbron bij de Poolse overheid had neergelegd is afgewezen. Het besluit van het Europese Hof in Straatsburg betekent een nieuwe tegenvaller voor de woningcorporatie, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

De claim vanwege het niet nakomen van afspraken stamt uit de tijd dat Woonbron het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn in de haven van Gdansk wilde laten opknappen. Toen bleek dat er grote hoeveelheden asbest in het schip waren verwerkt, moest het schip de haven in 2006 halsoverkop verlaten. Het schip mocht niet meer terugkeren en hierdoor liep de oplevering ernstige vertraging op.

Woonbron taxeerde de schade destijds op 52 miljoen euro en startte een zaak om veertig miljoen euro terug te vorderen. In eerste instantie werd de corporatie in het gelijk gesteld, maar in juli 2009 verwierp de hoogste bestuursrechter in Polen de claim alsnog. Woonbron stapte daarom naar het Europese Hof. Dat zou de zaak in december hebben afgewezen, schrijft de krant.

De corporatie heeft besloten niet meer te proberen het geld terug te krijgen. In de jaarrekening was Woonbron er niet van uit gegaan dat het de veertig miljoen euro zou krijgen. Het bedrag stond vermeld als 'niet uit de balans blijkende rechten en verplichtingen'. Er zijn dus geen directe gevolgen. De claim is in het verleden wel meegerekend bij de taxatie van het schip.

De corporatie kocht de Rotterdam in 2005 om het om te bouwen tot drijvend horeca- en conferentieoord. De verbouwingskosten liepen echter op tot meer dan tweehonderd miljoen euro, veel meer dan oorspronkelijk gepland.

Woonbron kwam daardoor in financiƫle problemen. Donderdag schreef het Financieele Dagblad dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) Woonbron heeft opgedragen een onderzoek naar het fiasco moet instellen. Daaruit moet blijken of de betrokkenen fouten hebben gemaakt en of de schade op hen kan worden verhaald.

Begin november maakte Woonbron bekend dat het schip is verkocht aan Westcord Hotels. De Nederlandse hotelketen betaalde er 29,9 miljoen euro voor. Het schip blijft in de gelijknamige stad liggen.