Senaat wil mogelijk opschorting superprovincie

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - In de Eerste Kamer is dinsdag een motie ingediend waarin minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wordt opgeroepen zijn plannen om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te fuseren op de schorten. De SP stelt dinsdagavond dat de motie waarschijnlijk op een meerderheid in de senaat kan rekenen. De motie komt volgende week in stemming.

SP-senator Arjan Vliegenthart, die de motie mede indiende, stelt niet verbaasd te zijn dat de regering met de senaat botst over de superprovincie. "Het afgelopen jaar hebben we meerdere keren met de minister gesproken over zijn visie achter de opschaling van gemeenten en provincies. Minister Plasterk is daarbij niet in staat gebleken om de senaat te overtuigen van nut en noodzaak van deze plannen."

Plasterk is volgens Vliegenthart horende doof geweest voor het groeiende verzet tegen zijn plannen. "De Eerste Kamer zegt nu dat zijn plannen onder de huidige omstandigheden het niet gaan redden: niet bij de betrokken provincies en de burgers en uiteindelijk ook niet in de Eerste Kamer." De minister moet volgens de senator terug naar de tekentafel. Nieuwe voorstellen moeten op een andere leest zijn geschoeid dan het huidige voorstel voor de superprovincie. "De Eerste Kamer is heel helder: zonder visie op de toekomst van het openbaar bestuur geen fusie van provincies."

Het kabinet wil de twaalf provincies uiteindelijk samenvoegen tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moet in dit plan de eerste stap worden. Volgens het kabinet zijn de huidige provinciebesturen te klein in verhouding tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen en is de fusie nodig om ervoor te zorgen dat provinciebesturen sterker worden.