Start veiligheidslessen basisscholen rondom Wilhelminasluis

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
Op 30 januari vond de eerste veiligheidsles plaats rondom het uitvoeringsproject 'vernieuwen van de Wilhelminasluis Zaandam' op basisschool RKBS Willibrord. Heijmans organiseert samen met een 'Veilig op Weg' team van Transport en Logistiek Nederland lessen op basisscholen over vrachtauto’s en veiligheid van bouwactiviteiten in de binnenstad van Zaandam.

Tijdens de aanbesteding van het vernieuwen van de Wilhelminasluis heeft Heijmans laten zien dat de omgeving zeer belangrijk is bij het werken in een binnenstad. De twee bruggen over de Wilhelminasluis, welke Heijmans gaat vervangen, zijn de belangrijkste fietsverbindingen naar het centrum van de stad. Door lessen te geven op basisscholen wil Heijmans laten zien hoe kinderen om moeten gaan met bijvoorbeeld vrachtverkeer waar ze mee te maken krijgen. Deze les wordt gecombineerd met de veiligheid op en naast het bouwterrein. Door de veiligheidslessen worden kinderen bewust van de gevaren die horen bij het werken in een stedelijke omgeving en zijn de kinderen alert op de werkzaamheden die worden uitgevoerd rondom de Wilhelminasluis.

RKBS Willibrord
De eerste les werd gisteren gegeven op de RKBS Willibrord school in Zaandam. 30 leerlingen uit de groepen 7 en 8 kregen een theorieles van circa 45 minuten. Hierbij werd uitleg gegeven over veiligheid bij een project. Waarom zijn veiligheidskleding van belang? Waarom moeten er borden geplaatst worden bij de uitrit van werkverkeer? Vragen die zijn beantwoord tijdens deze les in de vorm van een veiligheidquiz. Aanvolgend van de theorieles werd er een praktijkles van 30 minuten gegeven. Dit hoofdonderdeel van de les was gebaseerd op vrachtverkeer en de dode hoek van vrachtwagens. De praktijkles werd in en rondom de vrachtauto gegeven.

Naast de RKBS Willibrord school worden de veiligheidslessen de komende vier weken ook gegeven op OBS de Dijk, Herman Gorterschool, School Westerkim, OBS Tamarinde en OBS de Gouw. OBS de Dijk krijgt een andere les met betrekking tot bouwtechniek. Zij hebben de les over veiligheid in het verleden al een keer gehad van Transport en Logistiek Nederland. Tevens sluit de les over bouwtechniek goed aan op de Techniekweken die volgende week op de basisschool van start gaan.  

Voor meer informatie over de lessen zie ook de website van Veilig op Weg: www.veilig-op-weg.nl.

© Nationale Bouwgids