'Topsectorenbeleid Nederland begint te werken'
Uit het woensdag gepubliceerde onderzoek, gebaseerd op gegevens van februari tot en met juni, blijkt dat Nederland veel meer technici en ingenieurs heeft dan een jaar eerder. Verder is de samenwerking tussen topsectoren sterk verbeterd en steken bedrijven meer geld in onderzoek, zien de onderzoekers.
Nederland blijft verder goed scoren in infrastructuur en snelle toepassing van nieuwe technieken. Het hoger onderwijs in Nederland neemt zelfs de derde plaats in. Slechtere prestaties op het gebied van de starre arbeidsmarkt en het 'zeer kwetsbare financiƫle systeem' zorgen ervoor dat Nederland niet is gestegen naar de absolute top.
De top twee wordt opnieuw ingenomen door Zwitserland en Singapore. De Verenigde Staten staan op plek drie, en heeft hiermee Finland naar de vierde plek verstoten.
Op het Nederlandse topsectorenbeleid, dat werd ingezet door het eerste kabinet van Mark Rutte (VVD), is het verleden veel kritiek geleverd. In negen topsectoren wordt meer tijd en geld gestoken. Volgens bijvoorbeeld de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid worden met het beleid onder meer nieuwkomers tegengehouden.
Het World Economic Forum wordt gevormd door duizend grote bedrijven uit de hele wereld. Bij de jaarlijkse top van de overlegclub in het Zwitserse Davos zijn gewoonlijk ook veel politici en beroemdheden aanwezig.