Hogere kosten energietransitie zorgen voor waarschuwing vanuit branchevereniging

Door Fleur Zomer
4 min
De energietransitie dreigt een stuk duurder te worden door de huidige hoge rente. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), die de Europese Centrale Bank (ECB) oproept om de rente voor duurzame energie-investeringen te verlagen.

"Door de rente specifiek voor investeringen in duurzame energie te verlagen kan de ECB de economie structureel minder kwetsbaar maken voor dure fossiele energie en klimaatverandering", zei voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

De hoge rente raakt de duurzame energiesector volgens de NVDE veel harder dan de fossiele sector, vanwege de relatief hoge investeringskosten. In opdracht van de vereniging berekende adviesbureau Berenschot de impact van stijgende rentes voor acht belangrijke schone technieken, zoals energie-infrastructuur, zonne- en windenergie, geothermie en warmtepompen. Volgens die berekeningen stijgen de kapitaalkosten voor deze technieken door de hogere rente tot 2030 met 17 miljard euro en tot 2050 met 163 miljard euro.

Duurzaamheidskorting

Een mogelijke oplossing is volgens de NVDE het invoeren van een duurzaamheidskorting, ofwel een 'groene' rente. De ECB zou die kunnen toepassen voor duurzame-energieprojecten. Elk procentpunt renteverlaging levert daarbij een besparing op van 6 miljard euro tot 2030 en van 55 miljard euro tot 2050.

De afgelopen jaren gaf de ECB banken de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke rentes financiering aan te trekken op voorwaarde dat ze hun leningen aan bedrijven en huishoudens op peil houden. Deze mogelijkheid wordt momenteel afgebouwd. Het zou volgens de NVDE verstandig zijn om dit middel in te zetten om de energietransitie te ondersteunen.

Ondersteunt doel ECB

Banken kunnen dan de 'groene' rentekorting die zij bij de ECB krijgen doorgeven voor duurzame energie-investeringen. Deze oplossing versnelt niet alleen de energietransitie, maar ondersteunt ook het doel van de ECB om de prijsstabiliteit te bewaren doordat de economie minder kwetsbaar wordt voor toekomstige prijsschokken van fossiele brandstoffen.

Door: ANP