bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Door Riemer Siccama
3 min
Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

Bij die alliantie zijn brancheverenigingen zoals evofenedex, TLN, Koninklijke Binnenvaart Nederland, VNO-NCW, ProRail, Bouwend Nederland en Air Cargo Netherlands aangesloten.

Woensdag bespreekt de Tweede Kamer de kabinetsplannen. De brancheorganisaties wijzen erop dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat 2 miljard euro uit het zogeheten Mobiliteitsfonds wil snijden. "Hoe de bezuiniging vorm krijgt, is nog onduidelijk. Het is dan ook teleurstellend dat er geen gesprek tussen het ministerie en de Logistieke Alliantie heeft plaatsgevonden over de verdere uitwerking", stellen de belangenorganisaties.

Groot belang

Ze benadrukken dat investeringen in infrastructuur van groot belang zijn om Nederland bereikbaar te houden, werkgelegenheid te behouden, de mobiliteit te verbeteren en de economie te stimuleren. "We hebben de komende jaren immers een enorme maatschappelijke uitdaging om onze infrastructuur op orde te krijgen en het achterstallig onderhoud weg te werken. Door de stikstofproblematiek kan er al een aantal jaren niet worden geïnvesteerd in infrastructuur. En ook voor de nabije toekomst lijkt het er niet op dat daar verandering in komt", staat in een gezamenlijke verklaring.

De alliantie waarschuwde eerder al voor grote economische schade door tekortkomingen in de infrastructuur. Volgens de organisaties kwam deze schadepost vorig jaar uit op 1,7 miljard euro.

Door: ANP