Aantal miljoenenwoningen in Nederland stijgt hard door

Een jaar geleden rapporteerde Calcasa over de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen ooit. De toename van 40 procent was nog niet eerder vertoond. Nu blijkt die stijging slechts een opmaat te zijn geweest voor het afgelopen jaar. In 2021 steeg het aantal miljoenenwoningen met 69 procent naar ruim 142.900. Hierdoor is inmiddels meer dan 3 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning. De Konijnenlaan in Wassenaar was voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland. Dit meldr Calcasa.

De belangrijkste oorzaak voor deze toename is de huizenprijsontwikkeling in Nederland. Calcasa schreef eerder dit kwartaal al over de prijsontwikkelingen van de Nederlandse koopwoningvoorraad. De huizenprijzen zijn in acht jaar tijd met ongeveer 93 procent gestegen. Dit heeft tot gevolg dat meer woningen de grens van 1 miljoen euro hebben doorbroken het afgelopen jaar. Inmiddels is ruim 3 procent van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning in Nederland. Eind 2020 was dit nog geen 2 procent.

Ontwikkeling in 2021

Amsterdam is de woonplaats met veruit de meeste miljoenenwoningen. Amsterdam telt op dit moment 18.550 woningen met een waarde boven het miljoen. Den Haag volgt op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800). Met name Utrecht en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98 procent en 77 procent. Ter vergelijking, in Rotterdam was dit percentage 68 procent en Amsterdam had 'slechts' 48 procent meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar eerder.

De woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad. Kijkend naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen, dan staat Groningen bovenaan deze lijst. Ten opzichte van een jaar eerder heeft hier een ruime verdubbeling plaatsgevonden. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere woonplaatsen waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is.

Duurste straat van Nederland

De Konijnenlaan in Wassenaar is voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland. De gemiddelde vierkante meter prijs in de Konijnenlaan is niet de hoogste van Nederland, maar behoort wel tot de top. In de Konijnenlaan betaal je gemiddeld 9.300 euro per vierkante meter. Een hoop geld, maar nog altijd wel minder dan wat er in de Van Breestraat en Johannes Verhulststraat betaald moet worden. In deze Amsterdamse straten betaal je respectievelijk gemiddeld 10.500 euro en 10.250 euro voor een vierkante meter woonoppervlak. 

Door: Nationale Bouwgids