Kerktorenspits 's-Gravenpolder gedemonteerd vanwege schimmel

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
De spits van de kerktoren van de Maartenskerk in 's-Gravenpolder is vermoedelijk aangetast door schimmel. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Dinsdag 26 juli 2022 wordt de spits gedemonteerd. In een werkplaats zal deze vervolgens worden geïnspecteerd. Dat meldt de gemeente Borsele.

De Maartenskerk is een rijksmonument uit de veertiende eeuw. Omdat de schimmel de constructie in rap tempo kan aantasten, kan de stabiliteit van de spits niet meer worden gegarandeerd. De gemeente Borsele is verantwoordelijk voor het onderhoud en behoud van de toren.

Meerdere beschadigingen

Elk jaar voeren Erfgoed Zeeland en een schildersbedrijf een gedetailleerde inspectie uit. De afgelopen jaren zijn enkele reparaties uitgevoerd aan een stijl van de toren. Bij een inspectie in het najaar van 2021 bleek dat er meerdere beschadigingen aan diverse stijlen van de torenspits waren. Daarom is het afgelopen halfjaar extra onderzoek uitgevoerd.

Weer goed in de gaten houden

De torenspits moet vóór het stormseizoen gedemonteerd worden. Een aannemer gaat dit werk op dinsdag 26 juli uitvoeren. Die dag wordt de directe omgeving afgezet. Tot het moment van demonteren houdt de gemeente Borsele het weer scherp in de gaten. Bij meer dan windkracht 6 wordt de directe omgeving uit voorzorg afgezet.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres