RIVM verhuist niet eerder dan 2025 naar nieuw kantoor

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
De oplevering van het nieuwe kantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nogmaals uitgesteld. Het pand waar ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet worden ondergebracht, zal niet eerder dan 2025 worden opgeleverd vanwege extra werkzaamheden. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief. Het is nog onduidelijk welke kosten die werkzaamheden en de vertraging met zich meebrengen.

Aan het in het oog springende witte gebouw in het Utrecht Science Park wordt al gewerkt sinds de zomer van 2014 en de oplevering is al meerdere keren uitgesteld. De werkzaamheden werden eerst drie jaar uitgesteld omdat het ontwerp niet voldoende trillingsvrij zou zijn. In 2021 kwam daar ruim een jaar bovenop vanwege de coronapandemie en omdat de eisen voor de laboratoria van het RIVM verder waren verscherpt.

Kosten nemen toe

Nu blijkt dat het consortium MEET Strukton - dat het kantoor bouwt - verwacht niet eerder dan 2025 klaar te zijn. Door de vertraging zullen naar verwachting ook de kosten toenemen. In de brief wordt niet vermeld hoeveel.

Het is de staat en MEET Strukton niet gelukt om afspraken te maken over onder meer de extra werkzaamheden, de nieuwe opleveringsdatum en de financiƫle onderbouwing. Tussen de staat en het bouwbedrijf lopen meerdere geschillenprocedures. Daaruit zullen volgens Kuipers in het eerste kwartaal van 2023 "bindende adviezen" komen over de tijd en de kosten.

Door: ANP