Woon-werkgebied Haven-Stad stap dichterbij na verhuizing ICL Fertilizers

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Kunstmestfabrikant ICL Fertilizers verhuist van de Coenhaven naar een andere locatie in het hoofdstedelijke havengebied. Woensdag 2 november 2022 heeft de gemeente Amsterdam samen met ICL, Port of Amsterdam, Heren2 en Marcia Sookha een intentieovereenkomst over de verplaatsing van het bedrijf ondertekend. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Op de nieuwe plek komt ruimte vrij. Vanaf 2030 wordt in de haven namelijk geen steenkool meer overgeslagen. ICL Fertilizers kan zijn activiteiten daar voortzetten. De nieuwe vestiging van de kunstmestfabriek gaat op een nog duurzamere manier kunstmest produceren. Zo gaat de fabriek fosfaten gebruiken die worden gewonnen uit afvalwater. Hierdoor zijn veel minder gemijnde fosfaten nodig.

Grote vraag naar woningen

Op de huidige locatie van ICL Fertilizers zal, als alles volgens plan verloopt, vanaf 2029 worden begonnen met de bouw van woon-werkgebied Haven-Stad. Dit is een belangrijk onderdeel van de bouwplannen waarmee verschillende partijen willen voldoen aan de grote vraag naar woningen. Met de intentieovereenkomst komt deze nieuwe woon-werkwijk een stap dichterbij.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres