Pyramide van Austerlitz gestut

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

UTRECHT (Novum) - Bezoekers van de Pyramide van Austerlitz hoeven niet te vrezen dat het monument verder verzakt. Een aannemer heeft vastgesteld dat de schade alleen extern is.

De eigenaar van het restaurant bij de napoleontische piramide, Hugo van Kolfschoten, zei maandag dat het aarden bouwwerk inmiddels is gestut. Vrijdag werd bekend dat een deel van het monument van gras en aarde door de zware regenval was verzakt.

Het monument is gewoon voor publiek geopend. Alleen de kant waar de trappen van aarde anderhalve meter verzakt is uit voorzorg gesloten. Het is niet de eerste keer dat de piramide verzakt.

Zowel in het jaar van de restauratie in 2004 als na voltooiing van de werkzaamheden in 2009 raakte het monument beschadigd door zware regenval. De Pyramide van Austerlitz staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug in Woudenberg.

De Franse generaal Auguste de Marmont liet het monument begin negentiende eeuw bouwen als eerbetoon aan Napoleon. De Franse 'keizer' Napoleon maakte in 1811 zijn intocht in Nederland.