Herverdeling financiele middelen restauratie religieus erfgoed

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

ARNHEM - Gedeputeerde Staten hebben besloten ruim 3 miljoen euro extra voor religieus erfgoedprojecten uit te trekken, aldus de provincie Gelderland.

Dit is mogelijk door een herverdeling van de middelen in deelprogramma restauratie religieus cultuurhistorisch erfgoed van de Investeringsagenda 2010–2011. De herschikking is mogelijk omdat verschillende projecten die provinciale subsidie zouden ontvangen alsnog een rijkssubsidie hebben gekregen.

Twintig projecten
Herdoor krijgen twintig projecten een bijdrage in de kosten en daardoor kunnen onder andere de NH-kerk Barbara in Culemborg, het schijndodenhuisje op de begraafplaats in Velp en de RK-kerk in Netterden worden gerestaureerd.

Historisch erfgoed
In 2009 hebben Provinciale Staten besloten 16,9 miljoen euro uit het Gelderse Actieplan Recessie te investeren in cultuurhistorie en religieus erfgoed. Daarmee wilden zij de Gelderse economie een krachtige impuls geven.

Ruim 8 miljoen euro daarvan was bestemd voor restauratieprojecten die in 2010 en 2011 worden uitgevoerd. De provincie wil graag samen met allerlei organisaties historische elementen en gebouwen behouden.

Maatschappelijke ontwikkelingen
Omdat het kerkbezoek door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen terugloopt komen kerkbesturen vaak in de problemen. Goed onderhoud en restauratie wordt zo financieel onhaalbaar.

Terwijl veel kerkgebouwen of ander religieus erfgoed een wezenlijke functie hebben voor de gemeenschap of een kenmerkend onderdeel van het landschap of een markant onderdeel.