Energieproeftuin bij Hogeschool Utrecht

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

AMERSFOORT - Wolter & Dros Amersfoort is betrokken bij de inrichting van Duurzame Energieproeftuin op de Faculteit Natuur en Techniek (FNT) van de Hogeschool Utrecht (HU).

De HU heeft Wolter & Dros gevraagd het gehele traject te begeleiden in samenwerking met TBI-collega Croon Elektrotechniek. Wolter & Dros en Croon voeren al enige tijd onderhoudswerkzaamheden uit bij de diverse panden van de HU.

De Duurzame Energieproeftuin is één van de eerste vijf daken in het Duurzame Daken-plan van de provincie Utrecht. In deze proeftuin komen vol- en deeltijdstudenten al tijdens hun opleiding in aanraking met duurzame technieken.

‘De proeftuin staat op het dak van het gebouw van de FNT’, legt Projectleider Tim Geurtsen uit. ‘Dit “innovatieve dak” is ingericht met diverse vernieuwende opstellingen, zoals verschillende PV-systemen (zonnepanelen), zonnecollectoren en windturbines waar boilers en tafelkoelers op zijn aangesloten.’ Het dak zal straks de mogelijkheid bieden om energie op te wekken c.q. te besparen.

Duidelijk beeld energieopbrengst
‘Het is de bedoeling dat de studenten zelf kunnen zien en meten wat er gewonnen kan worden op het gebied van duurzaamheid’, vervolgt Tim. ‘En op welke manier dit valt te realiseren.

Bovendien maakt de toepassing van verschillende systemen het goed mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de energieopbrengst. Zo valt bijvoorbeeld precies na te gaan welke opbrengst bijvoorbeeld in de wintermaanden behaald kan worden met zonne-energie.

En doordat zij zelf de instellingen van de apparatuur wijzigen, krijgen ze meteen een duidelijk overzicht wat hier de verschillende effecten van zijn.’ Praktijkervaring opdoenTim Geurtsen is zelf voormalig student van de Hogeschool Utrecht en vindt het extra leuk om op vertrouwd terrein rond te lopen.

Hij is bijzonder enthousiast over de nieuwe multifunctionele Energietuin. ‘Het is voor studenten een ware uitdaging om op deze manier (al tijdens hun opleiding) niet alleen praktijkervaring op te doen met technieken die bijdragen aan energiebesparing in gebouwen, maar tegelijkertijd ook in het opwekken van duurzame energie.’