Contouren nieuwe rechtbank Zwolle zichtbaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ZWOLLE - Van een bouwput is al enige tijd geen sprake meer. De omwonenden zien het nieuwe gerechtsgebouw iedere dag groeien, zo meldt de Rijksgebouwendienst.

De derde verdiepingsvloer is bijna af, een mijlpaal voor de bouwcombinatie. De zeer complexe schuine kolommen dragen de derde verdiepingsvloer als een tafel voor de bovenliggende kantoorverdiepingen. Eind dit jaar bereikt het gebouw zijn hoogste punt.
 
Daarna worden ook de glazen gevelpanelen als een puzzel om het gebouw in elkaar gezet. Zodra de klimaatgevel is aangebracht is het gebouw wind- en waterdicht en wordt begonnen met de binnenkant. Dit zal naar verwachting begin 2012 het geval zijn.
 
De binnenwanden van de rechtszalen en kantoren maken geen deel uit van de draagconstructie van het gebouw en worden apart aangebracht. Een bewuste keuze, want hierdoor zijn de wanden makkelijk te verplaatsen. Hiermee is het gebouw flexibel en toekomstgericht.
 
De rechtbank Zwolle-Lelystad en de Rijksgebouwendienst bouwen de komende tijd verder aan het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle naar ontwerp van architect Rob Hootsmans. Na de oplevering van de nieuwbouw volgt de renovatie van het huidige gebouw.
 
Naar verwachting wordt het hele project eind 2014 opgeleverd. In het toekomstige gerechtsgebouw zullen ongeveer 500 mensen een werkplek krijgen.