Project "Bouw je eigen school" in Binnenmaas

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

BINNENMAAS - Van begin september tot half oktober 2010 hebben meer dan 100 enthousiaste leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen de Vlashoek en de Weerklank in Westmaas gewerkt aan het ontwerp voor een droomschool.

Dit deden zij in 25 groepen. Het project is een onderdeel van de stedenbouwkundige studie naar de Brede school op locatie t Koetsveld in Westmaas. De resultaten van het project waren zeer gevarieerd en de ideeën van de leerlingen zijn vernieuwend en fantasierijk, zo meldt Nieuwsbank.nl.

Dit scholierenproject sloot af met een presentatie Dorpshuis Concordia in Westmaas waar iedereen de maquettes en ideeën kon bewonderen. Ook gaven leerlingen uitleg over hun ontwerp.

Ontwerp voor droomschool
Als voorbereiding op het project Bouw je eigen droomschool zijn de leerlingen bij elkaar op school op bezoek geweest en op onderzoek gegaan in de omgeving. Vervolgens zijn in alle groepen inleidende lezingen gegeven door Nico Brouwer (architect van 01-10 Architecten), An Kievit (natuurdeskundige van Hoekschewaards Landschap) en Maud Roukens (stedenbouwkundige van Roukens + Van Gils).

Deze specialisten vertelden over hun werk en hoe je een gebouw en de omgeving mooier en aantrekkelijker kunt maken. Daarna begon het echte werk voor de leerlingen, het ontwerpen van een school en schoolomgeving.

De leerkrachten van beide scholen hebben hen daarbij steeds begeleid. In de laatste twee weken werd er hard gewerkt aan de bouw van de maquettes van de ontwerpen. De kinderen hebben daarbij hulp gekregen van twee studenten Bouwkunde, Jasper Vos en Frank Penders.