Bouwproject natte bulk mogelijk groter

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
ROTTERDAM (ANP) - HES Beheer gaat een bouwproject voor natte bulk in de Rotterdamse haven mogelijk groter maken. Bestuursvoorzitter Harmen Sliep zei dit in een interview met het ANP.

HES, een grote speler op de markt voor droge bulk, zet met de Botlek Tank Terminal waarin het een belang heeft van 50 procent, een eerste stap op de markt voor natte bulk. Het gaat dan bijvoorbeeld om benzine, diesel en kerosine, maar ook om eetbare olie. In het laatste kwartaal van dit jaar wordt de eerste 200.000 kubieke meter opslagcapaciteit in gebruik genomen.

Hierna zal een stuk water worden gedempt waarop de tweede fase van het project moet worden gerealiseerd. ,,Dit wordt minstens 350.000 kub, maar het zou ook meer kunnen worden. Je kunt de tanks hoger of groter maken'', aldus Sliep.

HES speelt in op een groeiende vraag naar tankopslag. Deze vraag wordt onder meer gedreven door de bouw van raffinagecapaciteit in de olieproducerende landen in het Midden-Oosten. Hierdoor neemt de export van eindproducten toe. ,,Je ziet meer eindproducten komen. Er is meer opslag nodig die meer verschillende producten kan opslaan. Het streven is om een aardige speler op deze markt te worden.''

Zeeschepen zullen in de toekomst hun lading lossen bij de Botlek Tank Terminal. In de tanks kunnen de vloeistoffen gemengd worden. Zo kan bijvoorbeeld biodiesel worden bijgemengd bij gewone diesel. De goederen worden vervolgens verder Europa in vervoerd waarbij het Duitse Rurhgebied een belangrijke bestemming is.

Een van de beperkingen voor groei waar de hele markt mee te maken heeft is dat de ruimte om te bouwen niet voor het oprapen ligt. ,,Er is een groeiende markt, een groeiende behoefte en een schaarste aan ruimte. In de markt is schaarste in opslag in combinatie met diep water.''

Door zijn aanwezigheid in de Rotterdamse havan is HES volgens Sliep goed gepositioneerd om te groeien in natte bulk. ,,Wij zitten op de goede locaties. Het is een kwestie van bouwen op bestaande plekken.'' Sliep zei dat overnames of het zelf ontwikkelen van nieuwe terreinen eventueel ook opties zijn om de groei een impuls te geven.