Reactie Essent op uitspraak Raad van State

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DELFZIJL - De Raad van State heeft vandaag (24 augustus 2011) de vergunningen vernietigd die op grond van de Natuurbeschermingswet aan RWE Power AG waren verleend voor de energiecentrale in de Eemshaven.

Het gaat om vergunningen die de toenmalige minister van LNV en de colleges van gedeputeerde staten van Friesland en Groningen in 2008 hadden verleend. RWE/Essent beschouwt de uitspraak als zeer teleurstellend, omdat er na een Foto: Flickr, Gert Jan Kole langdurig en intensief proces nog steeds geen definitieve zekerheid is over de afronding van het voor Nederland belangrijkste energieproject.

De centrale is de meest moderne centrale in zijn soort en zal door zijn zeer hoge efficiency en gebruik van duurzame biomassa in grote mate bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en een belangrijke rol spelen in de levering van betaalbare stroom voor meer dan 2 miljoen huishoudens, bedrijven en industrieën.

Met de uitspraak worden overigens een groot aantal onderzoeken, die onderdeel uitmaken van de vergunning, geaccordeerd. Op een aantal punten is echter verdere verduidelijking vereist. Op welke wijze daarin kan worden voorzien, wordt nu onderzocht. RWE/Essent bestudeert op dit moment de gecompliceerde uitspraak en zal hier op een later tijdstip op terug komen.