Monumentenstatus voor wederopbouwerfgoed

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

EINDHOVEN - Het hoofdgebouw van Philips, de energiecentrale op Strijp T en de technische school De Burgh aan de Ring. Voor de meeste Eindhovenaren zijn dit herkenbare gebouwen, zo meldt de gemeente Eindhoven.

Wat velen niet weten, is dat deze gebouwen zijn ontstaan in een belangrijke fase in de Eindhovense geschiedenis: de wederopbouwperiode. U kunt aangeven welk erfgoed uit die periode u het meest waardevol vindt. 

De wederopbouwperiode is de periode waarin Eindhoven opkrabbelde na de economische crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog. Het is een tijd van schaarste, maar ook van optimisme over de toekomst. In Eindhoven werd na de bevrijding snel begonnen met het herstel van de stad.

Modern
De binnenstad werd omgevormd tot een modern centrum met verbeterde infrastructuur. Om de ernstige woningnood te bestrijden, bouwde Eindhoven in korte tijd grote aantallen woningen, zoals de uitgestrekte woongebieden in Gestel en Woensel. Voor industrie en onderwijs werden nieuwe gebouwtypen ontwikkeld en gebouwd.