GLS start eerste ecodepot in Nederland

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

ENSCHEDE - GLS Netherlands heeft in Enschede het eerste ‘groene' depot in gebruik genomen. Bij de bouw werd door GLS gebruik gemaakt van energiebesparende technologieën.

Met het nieuwe depot wordt ook de overslagcapaciteit sterk vergroot ten opzichte van de vestiging die tot voor kort in gebruik was. Met de bouw van het nieuwe depot was een totale investering van 2,3 miljoen euro gemoeid, zo meldt TLN.

De nieuwe GLS-vestiging in Enschede maakt gebruik van drie verschillende milieutechnologische oplossingen waarmee grondstoffen worden bespaard en de efficiëntie wordt vergroot.

De primaire bron van verwarming is een warmtepomp, waardoor de uitstoot van CO2 significant afneemt. Ook de zeer efficiënte verlichting en een installatie voor het regenereren van regenwater dragen bij aan de ecologisch-economische prestaties; deze technologieën zorgen voor een besparing van 40% op de exploitatiekosten van het nieuwe gebouw.

De nieuwe hal van 1.500 m2 biedt ruimte voor het afhandelen van 5.000 pakketten en pakjes per dag. Het gebouw beschikt over 38 laad- en losdeuren voor zowel het trajectvervoer als de fijnmazige distributie van pakketten.

Door toepassing van alarmsystemen en een moderne videobewakingsinstallatie is de veiligheid gewaarborgd. In de vestiging zijn ongeveer 40 medewerkers verantwoordelijk voor het sorteren, collecteren en distribueren van pakketten in de regio Twente. Het eerste ‘groene' GLS-depot in Nederland is binnen het Europese netwerk van de GLS-groep het 7e in zijn soort. (TH)