RvS: Geen bouwstop kolencentrale Essent

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

DEN HAAG/GRONINGEN (ANP) – De werkzaamheden aan de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven kunnen doorgaan.

Hoewel de Raad van State vorige week de natuurbeschermingsvergunning voor de centrale vernietigde, hoeft de provincie Groningen de energiereus geen bouwstop op te leggen.

Dat heeft de Raad van State vrijdagmiddag bekendgemaakt. Greenpeace en Natuur & Milieu hadden geëist dat de provincie Groningen RWE/Essent zou dwingen het werk aan de kolencentrale, die half is afgebouwd, te staken. Volgens hen is er sprake van illegale bouw nu er een streep is gehaald door de natuurvergunning.

Volgens de Raad van State hebben de milieuorganisaties de provincie Groningen onvoldoende tijd gegeven om een beslissing te nemen over een bouwstop. Een termijn van 3 dagen is geen redelijke termijn, aldus de raad.

Verder oordeelt het bestuurscollege dat de stelling van Greenpeace en Natuur & Milieu dat verstorende werkzaamheden worden uitgevoerd die mogelijke effecten hebben op de zeezoogdieren, niet toereikend is.