Maarten Tromp van zijn tombe gelicht

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

DELFT (ANP) – De Rijksgebouwendienst maakt dinsdagochtend een begin met het demonteren van het grafmonument van Maarten Harpertszoon Tromp in de Oude Kerk in Delft.

Het van de tombe takelen van het 700 kilo wegende beeld van de Nederlandse zeeheld is de eerste stap in een grootschalige restauratie van het monument, die zeker 2 jaar gaat duren.

Het monument en de ankers waarmee het artefact in de muur zit verankerd, zijn flink aangetast door vocht en zout. Als hier niets aan zou gebeuren, bestaat het risico dat het monument op den duur instort.

Het verplaatsen van het beeld is een uiterst secuur werk dat enkele uren gaat duren. Het beeld wordt voorlopig elders in de kerk neergezet, zodat het publiek Maarten Tromp (1598-1653) kan blijven bezichtigen. In een later stadium krijgt ook het beeld zelf een grote opknapbeurt.

Het grafmonument van Tromp is een van de twee beroemdste van Nederland. De andere, die van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft, kreeg 10 jaar geleden al een grote opknapbeurt.