Open Monumentendag 2011: De smaak van de 19e eeuw

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

HOEVELAKEN - Zowel in Huize Hoevelaken als in de Dorpskerk van Hoevelaken aan de Westerdorpsstraat worden op zaterdag 10 september tussen 10.00 en 13.00 uur rondleidingen gegeven in het kader van de Open Monumentendag 2011.

Het thema van de 25e Open Monumentendag is Nieuw gebruik - Oud gebouw en gaat over herbestemming. Herbestemming van monumenten sluit nauw aan bij de missie van Open Monumentendag.

De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft er voor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten.

Huize Hoevelaken
In Huize Hoevelaken, al sinds 1963 in gebruik als ontvangstruimte/kantoorpand, zijn veel sporen uit het verleden te vinden. In het jaar 1410 werd voor het eerst melding gemaakt van het bestaan van een kasteel in Hoevelaken, maar dit slot brandde in 1672 tot de grond toe af.

Er werd een nieuw kasteel gebouwd op een andere plek, een meter of zestig voor de plaats waar nu Huize Hoevelaken staat. Dit kasteel werd in 1925 afgebroken om plaats te maken voor het huidige exemplaar aan de Westerdorpsstraat.

Bestuursleden van de Stichting Historisch Hoeflake zijn zaterdag 11 september in Huize Hoevelaken aanwezig om u kennis te laten maken met de diverse architectonische elementen van dit dorpsgezicht bepalende monument en de daar bijeen gebrachte kunstvoorwerpen. Een deel van die kunstvoorwerpen overigens is afkomstig van Amsterdamse grachtenhuizen. Hoe dat zo komt, wordt zaterdag ook uitvoerig toegelicht.

Dorpskerk
Traditiegetrouw opent ook de Nederlands Hervormde Gemeente op Open Monumentendag de deuren van de Dorpskerk aan de Westerdorpsstraat voor een breed publiek.

Daar kan eens rustig worden rondgekeken, maar desgewenst kunt u ook daar worden rondgeleid. Als u  Hoevelaken eens vanuit een andere gezichtshoek wilt bekijken, is het beklimmen van de toren een aanrader.