Digid voor gebouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG - Hij was al een tijdje operationeel, maar nu is hij dan voor 100% gevuld, zo meldt Verkeersnet.nl. De Basisregistraties BAG (Adressen en Gebouwen) is sinds 31 augustus officieel online.

De BAG geeft aan adressen en gebouwen een eenduidig omschrijving. En dat is niet alleen makkelijk voor de postbode. Een adres wordt nu bijvoorbeeld door de gemeente aangeduid als St. Jansstraat, terwijl een andere instantie spreekt over Sint Jansstraat.

Dat schept verwarring en daardoor wordt het digitaal koppelen van bestanden moeilijk. Vooral bij een hernummering (een adreswijziging van een gebouw) gaat het mis.

Er vindt wel dan wel een koppeling plaats, maar er worden ongemerkt gegevens van verschillende objecten aan elkaar gekoppeld. Men weet dan niet meer of informatie aan het juiste gebouw hangt.

Door informatie te koppelen aan een object (middels het identificerende nummer) doet dit probleem zich niet voor. Op deze manier kan desgewenst ook informatie uit verschillende bronnen betrouwbaar en eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld: beide bronnen hanteren immers hetzelfde betrouwbare id-nummer van het object.

Binnen de verkeerswereld liep men tegen deze problemen aan bij het maken van geluidsbelastingskaarten en regionale verkeersmileukaarten. Die zijn nu uit de wereld. Gemeenten en adviesbureaus kunnen het BAS bestand tegen geringe kosten gebruiken.