Stadsbos op dak bibliotheek Tilburg

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

TILBURG - Op het dak van de bibliotheek in het centrum van Tilburg is op woensdag 19 oktober om 15.00 uur de laatste hand aan het 'Stadsbos' gelegd.

In de dagen hieraan voorafgaand is het bedrijf SHFT druk doende geweest om alle 24 bomen in bakken op het dak te hijsen. Het woord 'bos' is misschien een wat misleidende term omdat het geen metershoge bomen zijn en je er niet doorheen kunt wandelen.

Het gaat om 25 dwergdennen van ongeveer 150 cm hoog. Ook is er inheemse beplanting en ca 150m2 sedum aangebracht. Dit laatste is vooral voor de opslag van water.

De proef is mogelijk gemaakt met geld van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het 'stadsbos' maakt onderdeel uit van het maatregelenpakket dat is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Voor de uiteindelijke realisatie van het stadsbos (ofwel de 'hardware") heeft de provincie 11.000 euro beschikbaar gesteld en de gemeente  85.000 (op basis van maatregelenpakket NSL). 

Het stadsbos past uitstekend in het bredere milieu- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente Tilburg. Met tal van projecten probeert Tilburg niet alleen de lucht schoner te krijgen maar ook onnodig energieverbruik tegen te gaan en alternatieve vormen van energieopwekking in de stad te stimuleren. Alles, met als doel de stad op termijn CO² neutraal en klimaatbestendig te krijgen. 

© Nationale Bouwgids