Heerlens winkelcentrum ontruimd

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

HEERLEN (ANP) - Winkelcentrum 't Loon in Heerlen is dinsdagmiddag rond vijf uur voor een groot deel ontruimd.

Er zijn nieuwe scheurtjes ontdekt in de onderliggende parkeergarage. Dat maakte de gemeente Heerlen bekend. De bewoners van de bovengelegen appartementen in de woontoren met 12 verdiepingen hoeven vooralsnog niet naar buiten.

Tien van de 50 winkels zijn ontruimd. De veiligheid in die winkels kan niet worden gegarandeerd, aldus de gemeente. Deze winkels liggen boven de pilaren waar dinsdag nieuwe scheuren zijn ontdekt.

De andere winkels gaan woensdag gewoon weer open. Zij zijn via een achterom bereikbaar. De gemeente voert dinsdagavond onder meer overleg met de winkeliers.

Nadat enkele maanden geleden constructieproblemen zijn ontdekt, is speciale meetapparatuur geïnstalleerd om verdere scheurvorming in de gaten te houden.

Dinsdag nam deze apparatuur een snelle verergering waar, aldus de gemeente. Daarop werd besloten tien winkels rond de ingang van het centrum direct te evacueren.

Een groot deel van de parkeergarage is afgezet. Constructeurs zijn inmiddels begonnen met onderzoek van de pilaren in de garage. De gemeentewoordvoerster benadrukt dat de bewoners van de flat geen gevaar lopen. Dat gebouw steunt niet op de pilaren met scheurtjes.