Architecten Filminstituut niet bij opening

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De architecten van het Eye Filminstituut in Amsterdam zijn woensdagavond de grote afwezigen bij de officiƫle opening van het nieuwe pand.

Ze blijven weg uit protest tegen wijzigingen aan het interieur, bevestigt een woordvoerder van de architecten.

De Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl weiden niet uit over wat er precies zonder hun toestemming is veranderd.

Wel willen ze kwijt dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de aanpassingen. Het NRC Handelsblad meldt dat de ontwerpers van het witte gebouw aan de noordoever van het IJ waarschijnlijk wegblijven door veranderingen in de expositiezaal.

In plaats van een open ruimte met scheve wanden, zou de zaal gedeeltelijk zijn afgesloten met een sluis. Een woordvoerder van het filminstituut ontkent tegenover de krant dat er sprake is van een conflict.

De sluis tussen de expositie en de foyer zou het gevolg zijn van brandveiligheidsregels. De officiƫle opening van het instituut wordt woensdagavond verricht door koningin Beatrix.

Het filmmuseum was voorheen gevestigd in het Vondelparkpaviljoen. Het gebouw wordt geopend met een tentoonstelling over de totstandkoming van films en videokunst.