Mega-apotheek in Gorinchem

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

GORINCHEM - Op dinsdag 8 mei slaan burgemeester Piet IJssels van Gorinchem en dr. PeterRoos, hoofd apotheek Erasmus MC, de eerste paal voor een grote apotheekwaar alleen medicijnen geproduceerd en bereid worden. Het is de bedoeling dat deze productieapotheek tot 500.000 eenheden medicijnen perjaar fabriceert voor Erasmus MC en mogelijk ook voor andere ziekenhuizen. De apotheek moet over anderhalf jaar gereed zijn.

Erasmus MC laat in Gorinchem een uitzonderlijk grote productieapotheek bouwen. Ook andere ziekenhuizen zijn welkom. De eerste paal voor de 4.000 m2 grote bereidingsapotheek gaat dinsdag 8 mei de grond in. De gekozen locatie inGorinchem ligt tussen Rotterdam en Nijmegen, aan de snelweg A15.

Voordelen van de mega-apotheek zijn gedeelde kosten door samenwerking, moderne productiefaciliteiten, versterking van expertise en meer slagkracht. Alsde apotheek gereed is, is het Erasmus MC beter voorbereid op het maken van toekomstige medicatie. Per jaar moeten er 500.000 eenheden medicijnen worden geproduceerd.

Bijzonder aan het ontwerp is dat in de bereidingsruimten reparaties kunnen worden uitgevoerd zonder daar binnen te gaan, bijvoorbeeld aan de verlichting, luchtverversing en apparatuur. Reparatie en onderhoud gebeuren vanaf eentechnische verdieping erboven. De productie hoeft niet te worden stilgelegd.

De hygiëne is bovendienbeter gegarandeerd. De apotheek is ontworpen door EGM architecten en wordt gebouwd door Strukton Bouw. Het gebouw vergt een investering van ruim 20 miljoen euro en is over anderhalf jaar gereed.

Op den duur zal de mega-apotheek aan minstens honderd mensen werk bieden, inclusief apothekers, technici, baliepersoneel, magazijnmedewerkers, beveiligers en vrachtwagenchauffeurs.

© Nationale Bouwgids / Martijn van Noppen