FNV Bouw mee naar nieuwe FNV

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - FNV Bouw sluit zich aan bij de nieuwe vakcentrale FNV in Beweging. Dat heeft de bondsraad van de vakbond voor bouwvakkers donderdag besloten. Voorzitter van de bond Charley Ramdas is blij met het besluit: "Een historisch markeermoment in de geschiedenis van onze vakbeweging." De nieuwe vakcentrale moet op 1 januari 2015 een feit zijn.

Woensdag stemde het ledencongres van FNV Bouw al in met aansluiting bij de nieuwe vakcentrale. Ook FNV Bondgenoten en FNV Kiem hebben al aangegeven zich bij FNV in Beweging aan te sluiten.

Eind 2011 werd besloten dat vakcentrale FNV zou moeten worden vervangen door een nieuwe beweging, omdat er te veel conflicten binnen de vakcentrale bestonden. De grote bonden, waaronder Bondgenoten, verzetten zich in eerste instantie tegen de vernieuwingsplannen omdat zij te veel macht moesten inleveren.

Uiteindelijk is Bondgenoten akkoord gegaan met een compromis, waarin de drie grote bonden zichzelf opheffen en opgaan in FNV in Beweging. De macht komt vervolgens te liggen bij een ledenparlement, waarin de leden van die grote bonden de meeste zetels krijgen.