Excellente Gebieden

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min
De Excellente Gebieden zijn 19 innovatieve nieuwbouwprojecten in de woning- en utiliteitsbouw. Hier worden woningen en kantoren gebouwd met tenminste een 25% scherpere energieprestatiecoëfficiënt (EPC) dan het Bouwbesluit voorschrijft.

Dit ter voorbereiding op de in het Lente-akkoord afgesproken aanscherping van de EPC in 2015 en de bijna energieneutrale ambitie voor 2020.

Kennis- en leertraject
Gemeenten, projectontwikkelaars en andere partijen die energiezuinig bouwen, doen uitgebreide praktijkervaring op met innovatieve bouwmethoden en technieken. En vooral ook met het zoeken naar innovatie in het bouwproces en nieuwe vormen van samenwerking en financiering. Deze kennis en ervaring wordt ondersteund, gedeeld en verspreid in het kennis- en leertraject Excellente Gebieden van Agentschap NL en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Behalve de 19 'officieel' benoemde Excellente Gebieden, delen in dit traject ook andere gebieden en projecten die energiezuinig bouwen hun kennis en ervaringen.

Lente-akkoord
Eind juni 2012 hebben Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB met de minister van Binnenlandse Zaken het Lente-akkoord ondertekend. Energiereductie in combinatie met woonwensen staat centraal bij het vernieuwde Lente-akkoord voor energiezuinige nieuwbouw. In 2015 is de nieuwbouw 50% energiezuiniger dan in 2007. En de komende jaren moet meer zicht komen op het traject naar bijna energieneutrale nieuwbouw vanaf (31 december) 2020.

Agentschap NL ondersteunt de partners in de uitvoering door kennisontwikkeling en overdracht. Het kennis- en leertraject Excellente Gebieden is hier onderdeel van.

Gebieden Energieneutraal (GEN)
'Gebieden energieneutraal' is een samenwerkingsverband van 13 kennisinstellingen, bouw- en installatiebedrijven, industrie, energiesector en financieel en juridische adviseurs, met als doel de energieneutrale ambities vooruit te helpenen. GEN brengt al hun kennis bij elkaar om te komen tot een integrale aanpak voor energieneutrale gebieden, zowel voor nieuwbouw, bestaande bouw als herstructurering.

© Nationale Bouwgids