Bouw- en infrasector tekenen governance code ‘Veiligheid in de bouw’

Door Redactie Nationale Bouwgids
6 min
Vijftien grote partijen uit de bouw, infra en installatietechniek hebben in het bijzijn van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en Tjibbe Joustra (Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid) op 16 januari 2014 de Governance Code ‘Veiligheid in de bouw’ getekend. Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken samen om de veiligheidscultuur van hun eigen organisatie te verbeteren en een voorbeeld te zijn voor de gehele sector.

De motivatie voor dit gezamenlijke initiatief zijn de cijfers over ongevallen in de sector, zowel bij werknemers als bij gebruikers van gebouwen en bouwwerken. Ongevallen gebeuren niet alleen tijdens het werk, maar ook na oplevering als gevolg van bijvoorbeeld constructiefouten. Volgens de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er in een periode van 2008 tot en met 2011 in de bouw 1.464 ongevallen met werknemers geweest, daarbij vielen 49 doden. Jaarlijks komen op bouwterreinen gemiddeld vijf mensen om het leven en houden er tientallen blijvend letsel over door bijvoorbeeld een val van een ladder of steiger. Daarnaast kunnen gebouwen ook ná de bouw aanzienlijke bedrijfsschade en maatschappelijke kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld door veiligheidsgebreken in de constructie, gebrekkige brandveiligheid of gebrek aan controle op bijvoorbeeld legionellabesmetting. Volgens een schatting van het meldpunt Aanpak Bouwincidenten Constructieve Veiligheid gaat het om circa 20.000 constructieve bouwfouten per jaar (bron: Cobouw, 13 december 2011).

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst, waaronder de Rijksgebouwendienst ressorteert) steunt het initiatief van de sector van harte: ‘“Je werkt hier veilig of je werkt hier niet”, is het motto in steeds meer bedrijfstakken, zoals de (petro)chemische industrie, de zorg en ook de bouw. Ik vind het een uitstekende zaak dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw, de infrastructuur en de installatietechniek zelf het initiatief hebben genomen om de veiligheidscultuur in hun sector verder te verbeteren, zodat het aantal ongevallen en veiligheidsgebreken aan bouwwerken afneemt. De Governance Code ‘Veiligheid in de bouw’ toont aan dat de bedrijven die deze verklaring ondertekenen, hun verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van een veilige werkomgeving.’

De ondertekenaars committeren zich aan de Governance Code en de nog op te stellen uitvoeringsagenda. Zij doen dit door het verbeteren van de veiligheidscultuur en  prestaties, het versterken van de keten, standaardisatie, scholing en door te leren van elkaar. Zij zullen actief en openbaar verantwoording afleggen over hun veiligheidsinspanningen, bijvoorbeeld in hun jaarverslaggeving of op hun eigen websites.

De vijftien partijen zijn: Acta Safety Professionals, AKD advocaten & notarissen, Ballast Nedam, Ministerie van Defensie, Dura Vermeer, Heijmans, KIVI NIRIA, BAM, ProRail, Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Strukton, TBI, Unica en VolkerWessels.

Bron: RGD.nl