NVM-vakgroepen bundelen krachten in rapport Vastgoedmarkt in Beeld

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
De drie vakgroepen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben hun feiten en cijfers over 2013 gebundeld in het rapport ‘Vastgoedmarkt in Beeld’. Het is voor het eerst dat de NVM-vakgroepen Wonen, Business en Agrarisch & Landelijk Vastgoed dit doen. Het rapport is een eigentijds vormgegeven document geworden, met vijftig bijzondere en informatieve illustraties.

“De publicatie toont de feiten en cijfers achter de berichtgeving en heeft tot doel om de transparantie van de vastgoedmarkt te vergroten. Het feit dat de vakgroepen hierbij nauw hebben samengewerkt, is niet het enige wat deze uitgave bijzonder maakt. De samenstellers  hebben gekozen voor informatieve illustraties in plaats van traditionele statistieken. “Met vijftig ‘beelden’, die deze publicatie vormen, wil de NVM de belangrijkste vastgoedthema’s van 2013 voor de lezer aanschouwelijk maken”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Met betrekking tot het thema ‘wonen’ staat in het rapport dat onder meer dat het economische klimaat en financieringsregels vorig jaar voor lage woningverkopen hebben gezorgd. In de tweede helft van het jaar trad herstel op. De prijsdaling op de huizenmarkt werd gestopt. Het vierde kwartaal was zelfs goed te noemen.

Bij het commercieel vastgoed was opnieuw sprake van een tegenvallende vraag. Die had tot gevolg dat in alle segmenten de leegstand opnieuw een toename vertoonde. Daar stond echter wel tegenover dat de beleggingsmarkt tekenen van herstel liet zien.

Op de agrarische vastgoedmarkt was het opvallend dat bedrijven die aan moderne eisen voldoen, redelijk snel en voor een goede prijs werden verkocht. Bovendien had de toenemende vraag naar grond vanuit de melkveehouderij en de akkerbouw tot gevolg dat de grondprijzen vorig jaar goed op peil bleven.

U kunt het rapport hier bekijken of bestellen: http://www.nvm.nl/over_nvm/overig/vastgoedmarkt/vastgoedmarkt_in_beeld.aspx