Eerste stap aanpak leegstand kantoren Planetenbaan

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Het kantorenpark Planetenbaan in Maarssenbroek staat voor een grote uitdaging. Het gebied wordt herontwikkeld om de (toenemende) leegstand aan te pakken. In samenwerking met de provincie Utrecht en het gebied is de eerste stap gezet naar herontwikkeling van de Planetenbaan.

Hiervoor is een inspiratieboekje ontwikkeld dat de context van het gebied weergeeft en ideeën aandraagt voor een nieuwe impuls. Deze aanpak moet economische en ruimtelijke flexibiliteit op de Planetenbaan creëren in de snel veranderde kantorenwereld. Om het gebied weer leefbaar te maken is in eerste instantie de markt aan zet.

De gemeente stelt samen met de eigenaren en gebruikers van het gebied een visie op voor de Planetenbaan. Dit proces wordt vanuit het platform Planetenbaan Samen getrokken. Dit platform wil een verbinding leggen tussen initiatiefnemers, publieke partijen en lokale eigenaren en andere belanghebbenden. Het doel van Planetenbaan Samen is te breken met de huidige negatieve tendens en te komen tot een opwaartse spiraal van gebruik - reuring - huurders - waardeontwikkeling. Zo worden contacten gelegd met de lokale ondernemers en het wijkcomité van Bloemstede en de in de omgeving gevestigde scholen.

De gemeente faciliteert, stimuleert, is aanjager en maakt de beoogde plannen mogelijk, mits de ideeën passend zijn binnen de huidige wetgeving. Er wordt bekeken om de proceduretijd te verkorten. Aan de raad wordt voorgesteld om een ’verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor transformaties van kantoorpanden. Hierdoor mag burgemeester en wethouders zonder de gemeenteraad te raadplegen besluiten om omgevingsvergunningsaanvragen die in strijd zijn met het bestemmingsplan te verlenen. Dit levert een tijdswinst op van ongeveer twee maanden.

Eind 2014 wordt gestart met een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Hierin wordt zoveel mogelijk ruimte geboden aan verbreding van de functies. Daarbij zal de gezamenlijke visie belangrijke input zijn voor het bestemmingsplan.

Bron: Provincie Utrecht