Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

Door Fleur Zomer
3 min
De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

Dat meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) dinsdag op basis van een uitgebreide peiling onder haar leden.

De VSCD peilde hoe het met de verkoop van de kaarten in mei 2023 ging ten opzichte van mei 2019, het laatste 'gewone' jaar voor de coronacrisis. Van de respondenten gaf 56 procent aan dat de kaartverkoop geƫvenaard werd of in veel gevallen zelfs is gestegen. Een op de drie respondenten had een hogere kaartverkoop en bij een op de vijf respondenten bleef de kaartverkoop gelijk.

De lage btw

De energierekening van theaters is, ten opzichte van het jaar daarvoor, met maar liefst 212 procent gestegen. Het rijk heeft 300 miljoen euro vrijgemaakt voor energiecompensatie middels het gemeentefonds, maar lang niet alle gemeenten gebruiken dat geld om podia daadwerkelijk te compenseren. Ruim de helft van alle podia heeft nog helemaal geen compensatieregeling aangeboden gekregen van hun gemeente en weten ook niet of er een regeling komt.

Ook maakt een meerderheid van de theaters zich zorgen over het plan van het kabinet om het lage btw-tarief van 9 procent mogelijk af te schaffen. Dit zou weer extra kosten voor de podia met zich meebrengen. Bovendien zou deze ingreep directe gevolgen hebben voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van podia en cultuur in het algemeen.

Door: ANP