Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Door ANP
3 min
Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

Adriaansens sloot vorig jaar een intentieverklaring met Tata Steel over een zogenoemde maatwerkafspraak, waarin beschreven staat hoe het bedrijf denkt te verduurzamen en hoe de overheid daarbij kan helpen. De staalfabrikant gaf daarna evenwel te kennen de plannen te willen wijzigen in verband met gewijzigde omstandigheden.

De aangepaste plannen worden volgende week verwacht. Adriaansens kondigt alvast aan die "kritisch" te zullen beoordelen. Voorop staat dat het klimaat, de natuur en de gezondheid van omwonenden van de staalfabriek er voldoende op vooruit moeten gaan.

'Verplicht'

De gesprekken met Tata Steel om tot een definitief akkoord te komen, gaan ook de komende maanden gewoon door, benadrukt Adriaansens. Maar zij laat tegelijkertijd oud-minister Wijers en consultant Blom naar andere scenario's kijken. Het is de bedoeling dat zij in het eerste kwartaal van 2024 verslag uitbrengen.

"De staalindustrie in Nederland moet schoner en duurzamer", zegt Adriaansens. Het is nu aan Tata Steel om met een plan daarvoor te komen. "Ik wil verifiëren of dat plan de beste oplossing is. Dat zijn we verplicht aan onze samenleving."