Windparken Amsterdam: Definitieve vergunningen voor Havenwind en Nieuwe Hemweg

Door Redactie Nationale Bouwgids
6 min
De provincie Noord-Holland heeft besloten de definitieve vergunningen te verlenen voor de windparken Havenwind en Nieuwe Hemweg in Amsterdam.

De windparken Havenwind en Nieuwe Hemweg vallen onder de zes herstructureringsprojecten voor Wind op Land. De parken dragen bij aan de provinciale taakstelling voor Wind op land. In 2020 moet in Noord-Holland 685,5 MW opgesteld vermogen van windenergie op land worden gerealiseerd. Eerder dit jaar verleende de provincie al de vergunningen voor windparken Waardpolder en Groetpolder in de gemeente Hollands Kroon en windpark Ferrum in Velsen.

Met de verleende vergunningen kunnen de initiatiefnemers verdere voorbereidingen voor de realisatie van het windpark treffen.

Ter inzage
De beschikkingen, verklaring van geen bedenkingen en de aanvragen en de bijbehorende stukken liggen digitaal van 12 oktober 2017 tot en met 14 november 2017 ter inzage op de website en (digitaal) bij:

■ Noord-Hollands Archief, Kleine Houtweg 18 te Haarlem. Graag afspraak maken met Rob Lunshof, telefoonnr. 023-5143331;
■ Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum, Algemeen en Sociaal Loket, Amstel 1 te Amsterdam.
De besluiten staan open voor beroep bij de Raad van State.

De windparken
Windpark Havenwind
Het project is gelegen langs de spoorlijn Amsterdam-Zaanstad op bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam. De acht bestaande windturbines worden vervangen door vier nieuwe, die aansluiten op vier andere bestaande turbines, zodat een lijnopstelling van acht ontstaat. De vier windturbines krijgen een ashoogte tussen 84 tot 95 meter en een rotordiameter tussen 82 tot 90 meter. Uiterlijk vier weken voor de start van de bouwwerkzaamheden wordt het gekozen type vastgelegd. Het vermogen per turbine ligt tussen de 2 en 2,3 MW. Het totaal opgestelde vermogen komt dan te liggen tussen de 8 en 9,2 MW. De sanering betreft 5,2 MW, de netto toevoeging aan duurzame opwekcapaciteit is daarmee 2,8 tot 4 MW.

Windpark Nieuwe Hemweg
Het project bestaat uit de realisatie van zes nieuwe windturbines langs het spoor ter hoogte van de Nieuwe Hemweg in Westpoort. De herstructurering bestaat uit het verwijderen van de acht bestaande turbines op dezelfde locatie en het verwijderen van de vier turbines van windpark Lely uit de haven van Medemblik. Dit laatste is in 2016 al gebeurd. De turbines krijgen een ashoogte tussen de 95 tot 100 meter en een rotordiameter van 95 tot 105 meter. Het vermogen van de windturbines ligt tussen de 2 en 3,3 MW per turbine. In totaal gaat het om 12 tot 19,8 MW. De sanering betreft 7,3 MW. Met de nieuwe turbines wordt er maximaal 12,5 MW meer vermogen opgesteld.