Paradiso koopt "meest begeerde" stukje grond" voor grootschalige uitbreiding

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
De Amsterdamse concertzaal Paradiso heeft een stuk grond bij het gebouw in het centrum van de stad gekocht. Het gaat volgens Paradiso om "een van de meest begeerde stukjes grond in het centrum van Amsterdam". Paradiso wil het perceel gebruiken als onderdeel van een ambitieus renovatie- en nieuwbouwplan van het podium.

Het gaat om een sinds 1880 braakliggend stuk grond tussen de Weteringschans en de Singelgracht. Het Amsterdamse podium betaalt voor de grond 3,5 miljoen euro aan vastgoedondernemer Klaas Hummel. In het 140 jaar oude, voormalige verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente, worden door Paradiso sinds 1968 concerten gegeven. Onder andere bands en artiesten als The Rolling Stones, Prince, Adele en Kanye West traden in de 'poptempel' op.

Volgens directeur Geert van Itallie is het huidige pand versleten en schiet het al geruime tijd tekort als het gaat om geluidsdichtheid, duurzaamheid en ruimte voor publieksstromen. Het podium werkte achter de schermen al lange tijd aan grootschalige renovatie- en nieuwbouwplannen. "Op de grond hopen we een nieuwe ingang (bezoekers gaan dan ondergronds richting de huidige zalen), kantoren en expositieruimtes te creƫren", aldus de directeur.

Uitbreiding

De financiering en de verlening van vergunningen zijn nog niet rond. Na de uitbreiding en renovatie, die naar verwachting van Paradiso tien jaar in beslag gaan nemen, moet het podium energieneutraal en geluidsdicht zijn. Wel moeten het karakter en de allure van het monumentale gebouw behouden blijven. Paradiso wil op de verworven grond een vijf verdiepingen tellend gebouw neerzetten met daarin onder meer kantoren en expositieruimtes.

Aan de rechterkant van het pand neemt Paradiso in 2023 intrek in de voormalige fietsenkelder. Het wordt een ingang voor clubnachten om zo de publieksstromen beter te begeleiden en het geluid op straat te beperken. Het is een tijdelijke oplossing, want op de lange termijn wil Paradiso er een nieuwe ondergrondse club en een connectie met de ondergrondse ingang aan de linkerkant bouwen.

Door: ANP