Sneller hulp voor bouwers en ruimere PFAS-norm

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Het kabinet wil bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen makkelijker financieel kunnen helpen. Daarnaast komt er een ruimere norm voor deze schadelijke chemische stoffen in de grond en wordt gewerkt aan een verbod op sommige van deze stoffen, meldt milieuminister Stientje van Veldhoven vrijdag.

Dat de landelijke norm voor PFAS in de grond van 0,1 microgram per kilo - de laagst meetbare hoeveelheid - naar 0,8 microgram gaat, meldden coalitiebronnen donderdag al. Van Veldhoven heeft onderzoek laten doen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares naar een zogeheten achtergrondwaarde.

Door de ruimere norm mag een groot deel van de bagger- en bouwwerkzaamheden die stilliggen worden hervat. Daarnaast werkt het kabinet aan een steviger vangnet voor ondernemers. De overheid moet tijdelijk voor een groter deel garant kunnen staan voor leningen die gezonde middelgrote en kleine bedrijven afsluiten als zij in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen.

Door: ANP