Coquillegieten voor het gieten van aluminium legeringen

Door Fleur Zomer
7 min
Coquillegieten staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan gietstukken te produceren. Dit proces gebruikt een zware gietvorm, bestaande uit twee helften, wat het bijzonder geschikt maakt voor het gieten van aluminium legeringen. In dit blog verkennen we de veelzijdigheid, voordelen en overwegingen van coquillegieten.

De voordelen van coquillegieten

Coquillegieten vormt een perfecte tussenstap tussen zandgieten en hogedrukgieten. Het biedt de economische voordelen van zandgieten, terwijl het dankzij de duurzame stalen matrijs een langere levensduur heeft dan traditioneel zandgieten. Deze combinatie maakt het een kosteneffectieve keuze voor een breed scala aan projecten. De voordelen op een rijtje:

  • Herbruikbare gietvorm: In tegenstelling tot andere gietmethoden waarbij de vorm na elk gebruik wordt vernietigd, biedt coquillegieten het voordeel van een permanente, herbruikbare gietvorm. Dit resulteert in lagere matrijskosten op de lange termijn.
  • Hoge nauwkeurigheid:Met coquillegieten produceren we onderdelen met een hoge maatnauwkeurigheid, wat de noodzaak voor nabewerking vermindert en de totale productiekosten verlaagt.
  • Schaalbaarheid: Deze methode is bijzonder geschikt voor het maken van series producten met dezelfde matrijs, wat zorgt voor consistentie en efficiĆ«ntie in productie.

Gietproces in de aluminium gieterij

In een aluminium gieterij wordt het coquillegieten met grote zorg en precisie uitgevoerd. Het proces begint met het ontwerp en de vervaardiging van een nauwkeurige stalen matrijs, die de exacte contouren van het gewenste eindproduct weerspiegelt. Deze matrijs wordt voorverwarmd om de juiste temperatuur te bereiken voordat het vloeibare aluminium wordt gegoten.

Zodra de matrijs op temperatuur is, wordt het gesmolten aluminium erin gegoten. Na het gieten krijgt het metaal tijd om te stollen, waarbij het de precieze vorm van de matrijs aanneemt. Na het stollingsproces wordt de matrijs geopend en het gietstuk verwijderd. Dit stuk kan dan verder worden afgewerkt.

Deze methode maakt het mogelijk om met hoge precisie en efficiƫntie te werken, waardoor aluminium gietstukken van uitstekende kwaliteit worden geproduceerd voor een breed scala aan toepassingen.

Nabewerking coquillegieten

Nabewerking bij coquillegieten is een essentieel onderdeel van het proces om ervoor te zorgen dat de gegoten onderdelen voldoen aan de gewenste specificaties en kwaliteitsnormen. Afhankelijk van de specifieke eisen van het eindproduct kunnen er verschillende nabewerkingen worden gekozen, zoals afbramen, polijsten of coaten.Tijdens het gieten kunnen er kleine, ongewenste uitsteeksels of ruwe randen ontstaan aan het oppervlak of de randen van het gietstuk. Deze worden "bramen" genoemd. Het proces van afbramen omvat het verwijderen van deze bramen om een glad, schoon en functioneel oppervlak te verkrijgen.

Expertise in coquillegieten

Gieterij Fenix Industries specialiseert zich in coquillegieten voor series vanaf circa 500 stuks, waarbij uitsluitend aluminiumlegeringen worden gegoten. Ze bieden oplossingen die zijn afgestemd op de unieke behoeften van elke klant en industrie. Door het gebruik van metalen kernen worden zelfs de meest complexe vormen haalbaar.