Werken in de bouw: hier heb je de grootste baankans en wat betekent dit voor bedrijven?

Door Redactie Nationale Bouwgids
7 min
Wil je werken in de bouw, maar ben je jezelf nog aan het oriënteren? Nadat je bent afgestudeerd, wil je natuurlijk direct aan de slag. In welke beroepsgroepen heb je de grootste baankans? Positief nieuws! Binnen de bouw bestaan er nogal wat beroepsgroepen, en in vrijwel elk van deze groepen staat men te springen om nieuw personeel. Twijfel je dus nog? Ontdek in welke beroepsgroep jij de meeste kans maakt om met een diploma op zak aan de slag te gaan. 

Werkvoorbereiders in de bouw

Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat voorafgaand aan een project alles in orde is gemaakt, om het project daadwerkelijk op te kunnen starten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plannen van een project, maar ook over het calculeren van de inkopen en het ondersteunen bij werkzaamheden. Eigenlijk is een werkvoorbereider bij elke fase van het project nauw betrokken. Deze functie vereist wel een concrete opleiding, welke vaak wordt aangeboden door partners van de bouw. Dit zijn bedrijven die een praktische en theoretische opleiding aanbieden, welke direct inspeelt op de situatie van de werkvloer.

Bedrijven in de bouw kunnen hiervan profiteren. Zij kunnen studenten het leerwerktraject aanbieden als afsluiting van de opleiding. Dat maakt de stap voor studenten richting de werkvloer klein en aantrekkelijk.

Oppermannen en hulparbeiders

Een opperman ondersteunt de metselaar of stratenmaker in de vorm van de aanvoer van materialen en hulpmiddelen. Deze ondersteunende rol wordt nogal eens onderschat, en dat is onterecht. Het is een onmisbare schakel binnen de bouw, welke ervoor zorgt voor de continuïteit binnen een project. Wil je werken als opperman, dan kan je bijvoorbeeld een BBL-opleiding of cursus volgen. De baankans is de laatste jaren sterk toegenomen, dus grote kans dat je direct aan de slag kunt.

Twijfel je als bedrijf over het aannemen van een opperman? Een proefplaatsing is ook mogelijk, met de bijbehorende loonkostensubsidie. Daarmee geef je nieuwe werknemers een eerlijke kans om te laten zien wat zij in huis hebben. Past de kandidaat bij jouw bedrijf? Dan kan je overgaan tot een vaste aanstelling.

Metselaar

Ook binnen de beroepsgroep metselaars is een schrijnend tekort aan het ontstaan. De metselaar is van cruciaal belang om snel te kunnen bouwen. En met de grote vraag naar nieuwe woningen heb je als potentiële metselaar niet alleen een hoge baankans, maar ook de baanzekerheid is enorm. In de komende 10 jaar zal de vraag naar metselaars namelijk eerder groter dan kleiner worden. Een metselaar is verantwoordelijk voor het aan elkaar metselen en voegen van stenen, waarmee de buitenste laag van een huis of appartementencomplex opgezet kan worden.

Wil je werken als metselaar? Dan kan je een niveau 2 opleiding tot metselaar volgen, al dan niet gevolgd door een opleiding op niveau 3. Het basissalaris is prima, en dus is metselaar een interessant beroep om je op te oriënteren.

Toch in een andere richting oriënteren? Ontdek alle andere beroepsgroepen waar jij snel aan het werk kunt. Bedrijven kunnen hier met diverse regelingen handig op inspelen, zonder een groot financieel risico te lopen. Daarmee kunnen beide partijen van elkaar profiteren.