Nationale Bouwgids

NBG Woningbouw nieuws

Normal_rss_entry-296160

'Veel hypotheken overgesloten wegens lage rente'


Het aantal hypotheekaanvragen is vorige maand met 10 procent gestegen ten opzichte van februari 2020, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Bijna een derde van de circa 45.000 aanvragen is gedaan door oversluiters die wilden profiteren van de lage rentestand.

Normal_rss_entry-295769

'Dip in huizenbouw geeft bouwonderneming financieel lucht'


Een dip in de huizenbouw geeft bouwondernemingen de komende jaren financieel lucht. Door dalende bouwkosten worden de marges in de bouw de komende jaren beter, voorspelt ABN AMRO in een nieuw rapport over de bouw voor de komende jaren.

Normal_rss_entry-295771

'Hypotheekrente naar nieuw dieptepunt gezakt'


De hypotheekrente is dit jaar naar een nieuw laagterecord gezakt. Bij vrijwel alle hypotheekaanbieders is de rente in de eerste twee maanden van 2021 gedaald, meldt De Hypotheker. Vooral de 30-jarige hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) daalde sterk, merkte de hypotheekadviseur. Die bedraagt nu 1,67 procent, aanzienlijk lager da...

Normal_rss_entry-295812

Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors


Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent.

Normal_rss_entry-295689

Kamer: huurbevriezing betalen uit miljardenkorting bedrijven


Het geld dat nodig is om de sociale huren dit jaar te bevriezen, moet uit de miljardenkorting voor bedrijven komen. Een voorstel hiertoe van de PvdA, SP en GroenLinks kan op een meerderheid steunen. Het demissionaire kabinet had al toegezegd de sociale huren niet te laten stijgen. Om te voorkomen dat woningcorporaties dit in de portemonnee voele...

Normal_rss_entry-295593

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig


Steden moeten meer groen hebben, vinden het CDA en GroenLinks. Het komt het welzijn van bewoners ten goede en de steden zijn zo beter bestand tegen hitte en wateroverlast, denken de partijen. Laura Bromet (GroenLinks) en Maurits von Martels (CDA) overhandigen donderdag een initiatiefnota met die strekking aan demissionair Landbouwminister Carola...

Normal_1614087601

Twintigers wonen steeds minder samen en gaan vaker uit elkaar


Twintigers wonen vergeleken met twintig jaar geleden minder samen. En als ze dat doen, gaan ze vaker binnen vijf jaar uit elkaar. De kans om uit elkaar te gaan is het kleinst bij jongeren met een vast contract. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Normal_rss_entry-295406

Productie groene stroom flink toegenomen


Steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vorig jaar werd in Nederland ongeveer 40 procent meer groene elektriciteit opgewekt dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat er meer energie kwam van zonnepanelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Normal_rss_entry-295083

Huizenprijzen stegen in januari het meest in ruim twee jaar


De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te zwakken, maar sindsdien is die weer met een opmars bezig. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Normal_rss_entry-294713

CBS: energie begin dit jaar wat minder duur


Consumenten betaalden begin dit jaar wat minder voor hun energie dan vorig jaar. Gemiddeld was de prijs van energie in januari op jaarbasis bijna 4 procent lager. Dat komt door de lagere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit moet betalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)...

Normal_rss_entry-294694

CDA wil 1 miljard euro om woningbouw aan te jagen


Het CDA wil dat een volgend kabinet opnieuw 1 miljard euro steekt in het verder aanjagen van de woningbouw. Dat geld moet in een 'nationaal garantiefonds' komen waarmee de rijksoverheid de woningbouw stimuleert. Naast de instelling van zo'n nieuw fonds, moet de overheid ook veel meer zelf de regie nemen om ervoor te zorgen dat nieuwbouwprojecten...

Normal_rss_entry-294678

Vastgoedbeleggers hekelen huurbevriezing sociale huur


De vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN is met stomheid geslagen door de aangekondigde bevriezing van de huren in de sociale sector. De beleggers vinden, net als koepel van woningcorporatie Aedes, dat maatwerk een betere oplossing was geweest. Nu profiteren namelijk ook mensen die dat helemaal niet nodig hebben, aldus IVBN.

Normal_1613645101

CNV beducht voor grote ingrepen bij BAM


Vakbond CNV is beducht voor ingrepen bij bouwonderneming BAM. Dat bedrijf deed samen met zijn jaarcijfers ook een nieuwe strategie uit de doeken. Een van de pijlers daarvan is het verbeteren van de winstgevendheid. CNV vreest voor de werkgelegenheid.

Normal_rss_entry-294514

'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'


De huizenprijzen gaan toch echt een keer licht dalen, denken economen van ING. De kenners van de bank verwachten ook dat het woningtekort in Nederland dit jaar wat af zal nemen.

Normal_rss_entry-294552

Extra woningen sneller gebouwd met bijdrage van overheid


Met extra geld van het kabinet kunnen nog eens bijna 45.000 nieuwe woningen versneld worden gebouwd, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat om dertig projecten verspreid over het land, die zijn goedgekeurd door een speciale commissie. Hiermee is 266 miljoen euro gemoeid, afkomstig uit een potje van 1 mi...

Normal_rss_entry-294562

Bouwer BAM sluit 2020 af met verlies van 122 miljoen euro


Bouwonderneming BAM heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 122 miljoen euro. Het bedrijf boekte weer rode cijfers bij probleemdivisie BAM International. Daar kwam de min uit op 110 miljoen euro. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat met forse tegenvallers op ongewone projecten kampt.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht