Nationale Bouwgids

NBG Woningbouw nieuws

Normal_rss_entry-260014

Afhandeling schade aan huizen in Groningen vandaag van start gegaan


Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is woensdag van start gegaan. Dit instituut handelt de bevingsschade aan gebouwen in Groningen af. De organisatie spreekt van "een flinke klus", wegens "het ongekende aantal meldingen". Wekelijks komen er zo'n duizend schademeldingen bij.

Normal_rss_entry-259106

Crisislab: 'Arnhemse flat waar fatale brand woedde was veilig'


De flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waar op 1 januari van dit jaar een fatale brand woedde, was brandveilig. De bewoners van het grote, uit de jaren zestig van de vorige eeuw stammende gebouw zijn niet in gevaar geweest. Dat desondanks een vader en zijn zoontje om het leven zijn gekomen komt door brandstichting in de hal van de flat, waardo...

Normal_rss_entry-258701

Flinke stijging verkoop nieuwbouwwoningen in mei


De verkoop van nieuwbouwwoningen is in mei met 39 procent gestegen tot 3.193 huizen in vergelijking met een jaar eerder. Door het grote woningtekort is er een zeer grote vraag naar nieuwbouwwoningen, aldus branchevereniging NVB-Bouw. De organisatie stelt wel dat het steeds lastiger wordt om geschikte locaties te vinden voor nieuwe woningen.

Normal_rss_entry-258374

Utrecht gaat de hoogte in met groene torens


Utrecht heeft zijn fiat gegeven aan twee hoge groene torens nabij het centraal station. Vrijdag heeft de gemeente de uitgifteovereenkomst getekend, nadat de gemeenteraad donderdagavond had ingestemd met het bestemmingsplan. De bouw begint in september.

Normal_rss_entry-258001

Er is nu een meldpunt voor huurders die in knel komen door de coronacrisis


Huurders die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen opbrengen en hiervoor geen gehoor vinden bij hun verhuurder, kunnen dat vanaf heden melden bij een registratiepunt. Ze kunnen daarvoor terecht bij de Huurcommissie, via internet of telefonisch (070-3754300).

Normal_rss_entry-257816

Tienduizenden huurders in problemen door corona, Woonbond wil meer actie


Door de coronacrisis zijn tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 van de in totaal 2,4 miljoen huurders financieel zo in de knel gekomen dat zij hun huur niet kunnen betalen. Sociale en private verhuurdersorganisaties hebben aangegeven dat 0,5 tot 2 procent van hun huurders zich heeft gemeld voor hulp. In ruim driekwart van de gevallen heeft de ve...

Normal_rss_entry-257681

Vereniging Eigen Huis: 'Vertrouwen consumenten in woningmarkt omgeslagen'


Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt is in mei omgeslagen. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis haar Eigen Huis Marktindicator, die stevig daalde ten opzichte van maart. Volgens de belangenvereniging verwacht een op de zes Nederlanders dat de huizenprijzen gaan dalen en is het jaren geleden dat de stemming op de woningmarkt...

Normal_rss_entry-257736

NVM: duurdere huizen meer in trek, met name boven de 5 ton populairder


De woningverkopen liggen ondanks de coronacrisis weer op hetzelfde niveau als in 2019. In mei zijn er wekelijks zo'n 4000 woningen te koop gezet. In de laatste week van de maand werden er 3700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zo veel, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Normal_rss_entry-257712

In komende tien jaar moeten er minstens 845.000 nieuwe huizen gebouwd worden


Tussen 2020 en 2030 moeten er 845.000 woningen gebouwd worden. Maar zelfs als dat gebeurt, blijft Nederland kampen met een woningtekort. In 2035 hoopt het kabinet dat terug te hebben gebracht naar 2 procent van de woningvoorraad. Nu is er een tekort van 4,2 procent, of 331.000 woningen.

Normal_rss_entry-257648

NVM: overheid moet investeren in bouw betaalbare woningen


De overheid moet grootschalig investeren in de bouw van betaalbare woningen. Dat staat in de brief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aan het kabinet. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de woningmarkt. De makelaars willen een groot pakket van investeringen, waarmee uiteindelijk 90.000 woningen per jaar gerealiseerd kunnen w...

Normal_rss_entry-257669

Blokhuis: verhuizen daklozen Randstad naar krimpgebied alleen bij deal


Daklozen via een vergoeding vanuit de Randstad naar krimpgebieden laten verhuizen, is alleen prima als de betrokken gemeenten er samen uit komen. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn, zei staatssecretaris Paul Blokhuis maandagmiddag in Heerlen, dat geen daklozen uit de Randstad wil opvangen.

Normal_rss_entry-257290

Bouwbedrijven zagen orderboek in april groeien


Bouwbedrijven hebben in april hun orderboek zien groeien. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in zijn maandelijkse conjunctuurmeting. Gemiddeld hadden bouwbedrijven voor 9,6 maanden werk liggen. In maart was dat nog 9,4 maanden. Tot en met maart nam de hoeveelheid werk bij bedrijven steeds af.

Normal_rss_entry-257237

Emile Roemer: 'Behoed arbeidsmigranten voor grillen van huurmarkt'


Arbeidsmigranten moeten niet overgeleverd worden aan de grillen van de huurmarkt. Dat stelt brancheorganisatie voor de uitzendsector ABU in een reactie op de aanbevelingen over de bescherming van arbeidsmigranten door een team onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer.

Normal_rss_entry-257056

Hypotheker: 'Meer jonge huizenkopers tijdens coronacrisis'


Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds het begin van de coronacrisis met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat meldt De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Volgens de hypotheekadviseur is de stijging opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt.

Normal_rss_entry-256840

Moneywise: 'sinds coronacrisis meer spaargeld nodig bij aankoop huis'


Een eigen huis kopen is moeilijker geworden door de gevolgen van de coronacrisis. Moneywise, een vergelijkingssite voor financiële producten, meldt dat banken steeds strenger worden met het verstrekken van een hypotheek. Kopers moeten in sommige gevallen tienduizenden euro's meer spaargeld hebben dan ze hadden gedacht.

Normal_rss_entry-256819

Koning bij Nederland Isoleert in gesprek over effect coronacrisis op verduurzaming


Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag in Amersfoort een werkbezoek gebracht aan Nederland Isoleert, om zich te laten informeren over de effecten van de coronacrisis op de energietransitie en verduurzaming van met name woningen.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht