Nationale Bouwgids

NBG Woningbouw nieuws

Normal_rss_entry-246809

Meer evenwicht tussen vraag en aanbod op huizenmarkt door corona


Makelaars hebben de indruk dat vraag en aanbod op de huizenmarkt weer meer in evenwicht komen door de coranacrisis. Dat meldt Makelaarsland. Volgens de makelaarsorganisatie lijkt er aan de buitensporige vraag op de markt voorlopig even een einde gekomen. Zo is het aantal bezichtigingen na de eerste noodmaatregelen geslonken met meer dan 37 procent.

Normal_rss_entry-246611

Kabinet op dood spoor met stikstofbeleid


Een dag nadat de landbouwlobby het stikstofoverleg met minister Carola Schouten (Landbouw) staakte, maken ook milieuorganisaties duidelijk dat het kabinet ook niet op hun steun hoeft te rekenen met de huidige plannen. Volgens Mobilisation for the Environment (MOB), Greenpeace en vereniging Leefmilieu zit het kabinet "op een dood spoor". Ze voors...

Normal_rss_entry-246482

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'


Veel burgers willen best hun huis verduurzamen, maar weten niet hoe. Bijna de helft van hen zou van hun gemeente meer informatie willen, maar slechts 8 procent heeft die de afgelopen tijd ook ontvangen. Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur na onderzoek door I&O Research.

Normal_rss_entry-246453

Legionella voorkomen in waterleidingen door kranen te open


Gebouwbeheerders moeten tijdens de coronacrisis waterleidingen goed blijven doorspoelen om legionella in kraanwater te voorkomen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Dunea. Door de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, wordt er nauwelijks meer kraanwater gebruikt in onder meer scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellin...

Normal_rss_entry-246478

Weer uitstel invoering Omgevingswet


De grootste wetswijziging sinds 1848, de Omgevingswet, wordt opnieuw uitgesteld. Een verantwoorde inwerkingtreding volgend jaar is door alle maatregelen in verband met de coronacrisis niet meer mogelijk, aldus minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu).

Normal_rss_entry-246489

Ruim de helft van de 55-plussers willen niet meer verhuizen


Ruim de helft van de 55-plussers wil niet meer verhuizen, tenzij het niet anders kan. Een groot deel past hun huis liever aan als gezondheidsklachten daarom vragen, dan dat ze verhuizen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Normal_rss_entry-246425

Grote toename in hypotheekaanvragen door corona


Het aantal hypotheekaanvragen nam in de maand maart fors toe als gevolg van de corona-uitbraak, stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen lag op 59.357, bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in de afgelopen drie jaar.

Normal_rss_entry-245662

Elektriciteitsverbruik met 10 procent gedaald door coronacrisis


Het elektriciteitsverbruik in Nederland is door de coronacrisis een tiende lager dan gebruikelijk. Dat meldt Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen.

Normal_rss_entry-245788

Extra opvangplekken in Amsterdam voor dak- en thuislozen


In Amsterdam komen extra plekken beschikbaar voor dak- en thuislozen. De gemeente opent een sporthal waar honderd mensen terechtkunnen. De locatie is bedoeld voor zowel mensen die al langere tijd dakloos zijn, als mensen die recent hun huis zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van hun baan.

Normal_rss_entry-245692

Gevolgen coroancrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt


Amsterdamse makelaars merken na twee weken al de eerste effecten van de coronacrisis. Die leidt tot minder bezichtigingen en verkopers die haast maken omdat zij anticiperen op prijsdalingen. Sommige Amsterdamse makelaars zien dat er minder expats actief zijn op de huizenmarkt.

Normal_rss_entry-245659

Elektriciteitsprijzen dalen flink door lagere aardgasprijs


De prijs van elektriciteit in Nederland is vorig jaar flink omlaaggegaan. Dat meldt TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Ook in andere West-Europese landen daalden de elektriciteitsprijzen hard, vooral omdat aardgas en kolen fors goedkoper werden.

Normal_rss_entry-245685

'Bouw werkt aan protocol om werkzaamheden veilig voort te zetten'


Bouwend Nederland werkt samen met het RIVM en het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een protocol om de werkzaamheden in de bouw veilig voort te zetten ondanks de coronapandemie. Dat heeft Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen laten weten in het Radio 1-programma Spraakmakers.

Normal_rss_entry-245719

Interesse in koopwoningen dalen zeggen makelaars door coronacrisis


Mensen hebben door de coronacrisis minder interesse om een woning te kopen. Dat zei voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM in programma Radar van omroep AVROTROS op NPO1. Makelaars zagen de afgelopen week het aantal transacties met 67 procent dalen. Ook vonden er een kwart minder bezichtigingen plaats.

Normal_rss_entry-245947

Doden in woning Etten-Leur zijn familie, politie zoekt vader


De vier overleden mensen die zaterdagavond dood zijn gevonden in een woning aan de Dasseburcht in Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn de bewoners van het pand. Het gaat om een oma, een moeder en twee jonge kinderen. Er is mogelijk sprake van een misdrijf. De politie zoekt de 33-jarige Onur Kandemir, de vader van het gezin wegens mogelijke betrokkenh...

Normal_rss_entry-245461

'Bouwsector wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'


De Nederlandse bouwsector wacht een hardere klap van de coronacrisis dan die van de kredietcrisis in 2008, waarschuwt branchevereniging Bouwend Nederland. De lobbyorganisatie verwacht een krimp van de sector van meer dan 5 procent, tegenover de 3,7 procent krimp als gevolg van de bankencrisis die twaalf jaar geleden uitbrak.

Normal_rss_entry-245501

Bewoners van 54 flatwoningen in Maassluis geëvacueerd om gaslucht


In Maassluis (Zuid-Holland) zijn donderdagmiddag 54 flatwoningen aan de Van Beethovenlaan ontruimd nadat er een gaslucht werd geroken. Dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in het nabijgelegen gemeentehuis.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht