Nationale Bouwgids

NBG Woningbouw nieuws

Normal_rss_entry-240405

Groningse huizen gecheckt op aardbevingsbestendigheid


Gebouw- en huiseigenaren in Groningen die zich zorgen maken over de veiligheid van hun pand bij aardbevingen kunnen vanaf 2 maart een opname (bouwkundig onderzoek) aanvragen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De aanvragen zijn specifiek bedoeld voor eigenaren van panden die nog niet in het versterkingsprogramma van de NCG zitten.

Normal_normal_inntel_hotels_rotterdam_centre__panorama_topkamer_corner_view__-_beeld_via_persbericht_inntel_hotels

Primeur: Inntel Hotel Rotterdam eerste hotel met volledig gerecycelde meubels


Als allereerste hotel in Nederland heeft Inntel Hotels Rotterdam Centre nieuwe meubels die gemaakt zijn van de oude meubels. Op het moment dat Inntel Hotels de kamers wilde gaan restylen verscheen er een bericht op LinkedIn van Unilin Panels. De interesse was gewekt, want hun circulaire aanpak leek goed te passen bij Inntel Hotels. Inntel Hotels...

Normal_rss_entry-240319

Rijtjeshuizen hebben steeds kleinere tuinen en juist groter huisoppervlakte


Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.

Normal_rss_entry-240267

Kabinet wil rookmelders verplichten


Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil dat het in elk Nederlands huis verplicht wordt een rookmelder op te hangen.

Normal_rss_entry-240316

Meubelverkopers hebben goed jaar door krapte woningmarkt


Meubelverkopers profiteren ervan dat het mensen niet lukt om te verhuizen vanwege de krapte op de woningmarkt. In plaats daarvan investeren ze in het huis waarin ze wonen. Ook andere soorten woonwinkels hadden te maken met een stijgende omzet. Dat meldt brancheorganisatie INretail op basis van eigen onderzoek.

Normal_rss_entry-239915

'Bouwbedrijven maken zich zorgen om stikstof en PFAS'


Steeds meer bouwbedrijven maken zich zorgen dat ze door de problemen met stikstof en PFAS minder werk krijgen. Een op de negen bedrijven meldt in een maandelijks onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de hoeveelheid werk die ze in portefeuille hebben niet meer toeneemt.

Normal_rss_entry-239900

Het wordt eenvoudiger om je ex uit te kopen bij hypotheken met de NHG


Het uitkopen van je ex-partner wordt eenvoudiger bij hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat een klant de lasten van een woning na bijvoorbeeld een scheiding kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld.

Normal_rss_entry-239787

Weer schade in diverse delen van Nederland door storm


Op diverse plekken in het land heeft de storm zondag voor schade gezorgd. Bij de brandweer Zuid-Holland Zuid kwamen in de ochtend al veertig meldingen van overlast binnen. Er zijn nog geen meldingen over gewonden.

Normal_rss_entry-239630

Huishoudens Groningen kunnen maximaal 3.000 euro smartengeld krijgen


Huishoudens in Groningen kunnen maximaal 3000 euro smartengeld krijgen voor immaterieel leed dat is veroorzaakt door aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. Er wordt geen bewijs gevraagd van de geleden schade, zei vicepremier Hugo de Jonge na de ministerraad. "Anders kom je in een enorme administratieve toestand terecht."

Normal_rss_entry-239550

Stijging huizenprijzen gaat minder hard


De huizenprijzen in Nederland stijgen begin dit jaar wat minder hard dan eind vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster werden bestaande koopwoningen in januari gemiddeld 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de gemiddelde prijsstijging nog 6,5 procent.

Normal_rss_entry-239494

Gemeentelijke lasten worden 5.2 procent duurder voor huiseigenaren


Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Normal_rss_entry-239546

Gehalveerde winst voor bouwbedrijf BAM


Bouwer BAM heeft 2019 afgesloten met een winst van 11,8 miljoen euro. Dat is bijna twee keer minder dan een jaar eerder. Onder meer afwaarderingen en herstructureringskosten zadelden de bouwer op met de nodige kosten. De omzet stabiliseerde op ruim 7,2 miljard euro.

Normal_rss_entry-239445

Topman Heijmans: stikstofloos bouwen niet mogelijk van de ene op de andere dag


Het is voor bouwbedrijven niet mogelijk om van de ene op de andere dag stikstofloos te bouwen. Bouwmachines die nu nog op fossiele brandstoffen draaien, zijn niet snel te vervangen door elektrische alternatieven. Mede daarom is er een overgangsfase nodig voor bouwers om zich aan te passen aan strengere stikstofregels, vindt topman Ton Hillen van...

Normal_rss_entry-239339

Woningnood moet worden teruggedrongen vindt de Tweede Kamer


De Tweede Kamer schreeuwt om een snelle oplossing voor de woningnood. Tijdens een groot debat over de huidige wooncrisis eisten zowel regeringspartijen als oppositie maatregelen om het tekort aan woningen eindelijk terug te dringen.

Normal_rss_entry-239301

Excuses van minister voor PFAS-problemen


Milieuminister Stientje van Veldhoven heeft excuses gemaakt voor de chaos die is ontstaan na het afkondigen van strenge normen voor de chemische stoffen PFAS in de bodem. "Wij hadden dingen beter kunnen doen. Ik ben bereid daar mijn excuses voor aan te bieden", aldus Van Veldhoven.

Normal_rss_entry-239260

Rabobank: Woningtekort blijft toenemen


Het woningtekort in Nederland blijft de komende jaren toenemen, voorspelt Rabobank in een kwartaalbericht over de woningmarkt. Rabobank verwacht dat de prijsstijgingen afvlakken maar dat dit niet snel gaat. Het tekort bedraagt momenteel zo'n 315.000 woningen.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht