GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening bevriezen

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
GroenLinks denkt dat de snel stijgende energierekeningen bevroren kunnen worden dankzij een speciale noodregeling die al in de wet staat. Volgens die regeling mag de minister de prijzen vastleggen om te voorkomen dat de inflatie te hard stijgt. "Dat is nu het geval", vindt de partij.

De partij stelt voor om een artikel te gebruiken uit de Prijzenwet. Dat gaat over een "zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren". De energierekeningen van huishoudens en kleine ondernemers zouden ten minste een half jaar bevroren worden. De energiebedrijven krijgen daarvoor compensatie van de overheid.

Hoeveel geld de regeling zou kosten, heeft de partij niet berekend. Ook is niet uitgewerkt waar het geld vandaan moet komen, behalve dat het uiteindelijk uit "het belastingstelsel" zal moeten komen. Het belangrijkste vindt de partij dat Nederland van olie en gas uit Rusland af komt, zonder dat dat tot grote financiƫle problemen bij burgers leidt. GroenLinks stelt dat het kabinet snel met een oplossing moet komen maar daar niet toe bereid lijkt.

Autocraten

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat Nederland zich veel te veel afhankelijk heeft laten worden van olie en gas van "autocraten zoals Poetin", zei hij donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hij wijt dat aan de kabinetten-Rutte.

"Dagelijks ontvangt Rusland honderden miljoenen aan betalingen voor olie- en gasleveranties. De Russische oorlogsmachine wordt door Europa gefinancierd", aldus Klaver. Hij zegt dat Ruttes beleid daartoe heeft geleid, omdat die de Europese idealen "democratie, mensenrechten en vrede" minder belangrijk vond dan dat Nederland geld kon verdienen. "Onze afhankelijkheid van Russisch gas is bewust beleid geweest."

Door: ANP