Nederland bereidt zich voor op afsluiten gaslevering uit Rusland

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
Nederland bereidt zich vanwege de oorlog in Oekraïne voor op de "meest negatieve scenario's" voor de energievoorziening, "ook voor de komende winter". Er wordt gekeken naar alternatieven voor Russisch gas, zegt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Rusland heeft gedreigd de kraan dicht te draaien.

"Als je het helemaal zonder Russisch gas moet doen, betekent dat voor Europa 40 procent minder gas. Dan moet je dus uit andere landen snel nieuwe import regelen, maar vooral ook dat je het gasverbruik serieus terug moet gaan dringen", aldus de minister. Als die energiebron daadwerkelijk wordt afgesloten zal er volgens Jetten namelijk een "serieus tekort" ontstaan en "verdere prijsstijgingen".

Sneller energie-onafhankelijk

Volgens Jetten is het van belang dat Europa "veel sneller" energie-onafhankelijk wordt. Toch wordt ook gesproken met onder meer Algerije over gasleveranties. Ook zegt de minister dat groene waterstof een alternatief zou kunnen worden. Verder hoopt hij dat mensen kijken hoe ze hun gasverbruik kunnen terugdringen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten.

Duitsland overweegt langer gebruik te maken van steenkool voor zijn energievoorziening. Dat is "voor Nederland geen optie", zegt de minister. "Maar ik snap wel dat elke Europese lidstaat nadenkt wat ze moet doen in het allerslechtste scenario, en wat alternatieve bronnen zijn." Gronings gas omschreef hij vorige week als een "aller-, allerlaatste redmiddel".

Door: ANP