Overbiedingen woningen dalen voor het eerst sinds lange tijd

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
Het percentage waarmee gemiddeld wordt overboden neemt voor het eerst sinds lange tijd af. Dit blijkt uit onderzoek van Matrixian Group naar aanleiding van de oververhitte woningmarkt waarbij woningen schaarser worden, prijzen oplopen en de gemiddelde verkooptijd afneemt. Is dit het einde van de oververhitte woningmarkt? Dit meldt Matrixian Group. 

Uit cijfers van Matrixian Group blijkt dat het aantal verkochte woningen opnieuw is afgenomen. In de eerste drie maanden van 2022 zijn er 27.662 woningen verkocht. Dat is een afname van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (42.180) en 12 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor (31.468). Volgens Luke Liplijn, CEO Matrixian Group, is deze afname te wijten aan de daling van ‘passend’ aanbod, waardoor de mismatch tussen vraag en aanbod nóg dramatischer is geworden

Gemiddelde verkoopprijs

Ook zijn koopwoningen opnieuw duurder geworden. Zo bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in het het eerste kwartaal van 2022 446.913 euro. Een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (390.781 euro) en 4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor (429.325 euro).

In vier gemeenten steeg de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit gebeurde in Gulpen-Wittem (+55 procent), Eemnes (+54 procent), De Ronde Venen (+53 procent) en Texel (+51 procent).

Verkooptijd huis

Naast het afnemende aantal verkopen en de toenemende prijzen is te zien dat woningen ook steeds sneller worden verkocht. De verkooptijd, ofwel het aantal dagen dat een woning te koop staat, is namelijk sterk afgenomen. In Q1 2022 telde de gemiddelde verkooptijd nog maar 30 dagen. Dat is een afname van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (45 dagen) en 9 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor (33 dagen).

Door: Nationale Bouwgids