Na gele trui nu ook straatnaam voor oud-wielrenner Ab Geldermans

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
In Binnenduin, het voormalige tuindersgebied tussen de Zeestraat, Creutzberglaan en Brederodelaan in Beverwijk, is donderdag 8 september 2022 het straatnaambord Ab Geldermanshof onthuld. Dat gebeurde op feestelijke wijze en in het bijzijn van onder anderen Ab Geldermans zelf. Dit meldt de gemeente Beverwijk. 

Jaren geleden nam een bewoner van Beverwijk het initiatief om straten in Binnenduin te vernoemen naar bekende Beverwijkers. Het college van de gemeente heeft dit initiatief overgenomen. Inmiddels wonen mensen al aan de Annie Palmenlaan, in de Jan Verschoorstraat, in de Rita Hovinkstraat en in de Marco Bakkerstraat.

Meesterknecht

En binnenkort dus ook aan het Ab Geldermanshof. Deze geboren en getogen Beverwijker was in de periode 1959-1966 profwielrenner. In 1960 won hij als eerste Nederlander Luik-Bastenaken-Luik. Hij deed zeven keer mee aan de Tour de France. In 1962 was hij meesterknecht van de latere winnaar Jacques Anquetil en eindigde hij als vijfde in het eindklassement. Ook droeg Geldermans dat jaar de gele trui en werd hij Nederlands kampioen.

Deelplan De Fruitmeester

Donderdag werd ook de start van de bouw van het deelplan De Fruitmeester gevierd. Hier bouwt projectontwikkelaar Dura Vermeer vier vrijstaande woningen, elf rijwoningen, 21 kleine en grote appartementen en achttien twee-onder-een-kapwoningen. De woningen zijn geïnspireerd op de tuinderscultuur en worden energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres