Raad van State gooit bestemmingsplan Feyenoord City in de prullenbak

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
De Raad van State (RvS) heeft het bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam voor het project Feyenoord City in Rotterdam-Zuid vernietigd. Dat betekent dat de stad voorlopig niet kan gaan beginnen aan de bouw van onder meer bijna 4.000 huizen en de nodige infrastructuur.

"De gemeenteraad van Rotterdam had bij het vaststellen van het bestemmingsplan 'Feyenoord City’ in december 2020 moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion aan de Nieuwe Maas te bouwen, niet uitvoerbaar was", schrijft de RvS in de toelichting op de uitspraak. "In de eerste plaats omdat er geen zekerheid was over het daadwerkelijk gebruik van het nieuwe voetbalstadion door Feyenoord, maar ook omdat er 'serieuze onzekerheid en onduidelijkheid bestond over de vereiste financiële middelen' om het stadion te bouwen."

In het bestemmingsplan van Feyenoord City zat ook het plan voor de bouw van een nieuwe voetbalstadion voor Feyenoord. Het nieuwe onderkomen diende volgens het bestemmingsplan als 'aanjager' van de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Eerder dit jaar liet de voetbalclub echter weten voorlopig te stoppen met de plannen voor een nieuw onderkomen. De beoogde kosten waren door de gestegen prijzen van bouwmateriaal voor de club en de ontwikkelaars niet op te brengen.

Verschillende opties

De RvS besloot in november vorig jaar om een zitting hierover niet te laten doorgaan vanwege deze nieuwe ontwikkelingen. De Rotterdamse gemeenteraad gaf aan te willen doorgaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City, of dit nu met of zonder een nieuw voetbalstadion is.

Voetbalclub Feyenoord werkte de afgelopen ruim 15 jaar al aan verschillende opties voor een nieuw stadion of de verbouwing van De Kuip, het huidige onderkomen. De club besloot eerder dit jaar de plannen voorlopig in de koelkast te zetten en zich voorlopig te richten op een langer verblijf in de Kuip. Algemeen directeur Dennis te Kloese sluit niet uit dat de club nog tien jaar in de Kuip zal spelen.

Door: ANP