Nieuwe Prestatieafspraken over woningen en wonen in Houten

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
De gemeente Houten, woningbouwvereniging Viveste en Huurdersbelangenvereniging Krommerijn (HBV) hebben nieuwe Prestatieafspraken gemaakt. Belangrijke thema's in die afspraken voor de komende drie jaar zijn minder verkoop, extra sociale huurwoningen en de inzet van energiecoaches. Dat meldt de gemeente Houten. 

Een van de belangrijkste punten is dat de sociale huurwoningvoorraad in Houten netto groeit met minimaal vijftig sociale huurwoningen per jaar. Hulp aan huurders door de inzet van energiecoaches, vanwege de stijgende energielasten, betreft adviezen over energiegebruik en het uitvoeren van maatregelen, zoals tochtstrips of radiatorfolie aanbrengen. Onderzocht wordt of een ‘Fixbrigade’ kan worden gevormd voor het uitvoeren van grotere energiemaatregelen.

Lokale woningzoekenden

Tot en met 2022 waren andere Prestatieafspraken van kracht. Deze zijn geëvalueerd. Een belangrijke uitkomst van die evaluatie is dat de sociale huurwoningvoorraad is toegenomen met 102 woningen. Dat is het saldo van nieuwbouw, verkoop en door Viveste teruggekochte voormalige Koopgarantwoningen. Waar mogelijk hebben lokale woningzoekenden voorrang gekregen. Bij bijvoorbeeld het project de Kiem (92 woningen) is het overgrote deel aan Houtense woningzoekenden toegewezen.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres