Recyclingbijdrage isolatieglas verlengd tot en met 31 december 2027

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
VlakglasRecyclingNederland zet zich sinds 2002 in voor het inzamelen van vlakglas dat vrijkomt bij de sloop en renovatie van gebouwen. Dit glas verwerkt zij daarna zo hoogwaardig mogelijk tot nieuw glas. De recyclingbijdrage isolatieglas wordt verlengd tot en met 31 december 2027. Dat meldt Bouwend Nederland.

In de voorbije jaren is meer dan 1.578.000.000 kilo vlakglasafval ingezameld. Dat vergt veel transport. Om de kosten van de inzameling te kunnen betalen, dragen de producenten en importeurs van isolatieglas een recyclingbijdrage van 0,30 cent per vierkante meter af.

Nieuw vlakglas maken

Om ervoor te zorgen dat alle producenten en importeurs deze recyclingbijdrage betalen, heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de onderliggende overeenkomst algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat VlakglasRecyclingNederland de komende vijf jaar kan doorgaan met vlakglas inzamelen en recyclen. De belangrijkste doelstelling in de komende jaren is ervoor zorgen dat van het oude vlakglas weer nieuw vlakglas gemaakt kan worden.

Verantwoordelijkheid

VlakglasRecyclingNederland werkt in opdracht van de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. De glasbedrijven tonen zo als producenten hun verantwoordelijkheid voor hun producten, die uiteindelijk afval worden.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres