Rookmelders verplicht sinds 1 juli 2022: maar waar moeten ze hangen?

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Sinds 1 juli 2022 is het voor ieder huis, appartement en studentenkamer verplicht om rookmelders te hebben. Sommige verzekeraars hebben dit inmiddels als voorwaarde in hun verzekeringscontract staan. Als je dan geen rookmelders hebt en er brand uitbreekt, krijg je de schade niet vergoed. Dit meldt Rheden.nieuws.nl. 

Woningen – nieuwbouw en bestaand – moeten op iedere verdieping een rookmelder hebben. Brand verspreidt zich namelijk snel. Dus als het op zolder ontstaat en je hebt er pas eentje op de tussenverdieping hangen, dan is het vuur zich al druk aan het verspreiden voordat je doorhebt dat je huis in brand staat. Jaarlijks vallen er gemiddeld 31 doden door het niet hebben van een rookmelder in huis.

Vluchtroute

Voor zelfstandige woningen geldt dat er op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Studentenwoningen met kamers moeten in iedere kamer een rookmelder hebben. Experts zijn iets strikter. Zij vinden dat een eengezinswoning minimaal vier tot acht rookmelders moet hebben hangen. Vooral op de kortste vluchtroute, je route van de slaapkamer naar buiten, is het heel verstandig om een rookmelder te installeren. In de badkamer en keuken worden rookmelders soms afgeraden omdat ze de kans op valse alarmen vergroten.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky