Tien procent meer huurders uit huis gezet

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Woningcorporaties hebben vorig jaar 6750 huishoudens uit hun huurhuis gezet, tien procent meer dan een jaar eerder. Bij acht op de tien gevallen was de reden een huurachterstand. Dat blijkt uit een enquĂȘte van koepelorganisatie Aedes onder 174 woningcorporaties.

Aedes wijt het aantal gestegen uitzettingen aan de economische crisis. "Corporaties merken dat huurachterstanden toenemen, waardoor de stijging van huisuitzettingen niet te voorkomen is", verklaart de organisatie. Aedes herhaalt het pleidooi om te komen tot een betere centrale registratie van schulden, om een combinatie van betalingsachterstanden te voorkomen.

Na huurachterstand is woonfraude of illegale onderhuur de tweede grootste reden voor uitzetting, met een percentage van 7,9. Daarna volgen wietteelt (5,6 procent) en ernstige overlast (6,5 procent).

Uitzetting kan pas na tussenkomst van de rechter. Vorig jaar werden er 24 duizend vonnissen hierover uitgesproken. Omdat corporaties na een gerechtelijke vonnis vaak nog een keer in overleg gaan met de huurders, kan uitzetting in zeven van de tien gevallen alsnog worden voorkomen. Bij wietteelt of woonfraude wordt wel vrijwel altijd uitgezet.