IMF positief over aanpak huizenmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

DEN HAAG (Novum) - De maatregelen die de overheid neemt op de huizenmarkt zijn gepast. De prijsdaling van bijna twintig procent van de huizenprijzen is daarnaast 'gezond' en verloopt ordelijk. Dat stelt een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid.

Delegatieleider Subir Lall noemde het in een persconferentie wel van belang dat de overheid nog meer maatregelen neemt op de huizenmarkt. Zo zijn er volgens het IMF weinig huurwoningen in de vrije sector, waardoor een toename in de vraag al snel leidt tot grote prijsstijgingen. De overheid moet volgens Lull niet proberen de huizenprijzen te stutten. De markt moet volgens hem zelf een nieuw evenwicht zien te vinden.

De delegatie is twee weken op werkbezoek geweest in Nederland. Later dit jaar brengt de delegatie een landenrapport uit over Nederland. Het IMF waarschuwde in 2011 al voor kwetsbaarheden van de Nederlandse woningmarkt. Toen stelde het IMF voor om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

De IMF-delegatie vindt daarnaast dat Nederland niet al te snel hoeft te bezuinigen. Nederland moet zich wel aan de Europese drieprocentsnorm houden, maar volgens Lall moet de maatregel flexibel worden toegepast. Als Nederland er 'een of twee jaar' langer over doet om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen, is dat volgens hem niet erg.

Het IMF voorspelt voor dit jaar een economische krimp van ongeveer een half procent. In de loop van dit jaar trekt de economie weer aan. Volgend jaar groeit de economie volgens het IMF met ongeveer een procent.